‘Kijk jij nog steeds naar Heel Holland Bakt?’ vroeg iemand mij laatst. Ja, ik kijk nog steeds naar Heel Holland Bakt. En ik vind ‘t nog steeds even leuk. Net als die andere 1.8 miljoen kijkers. Voor al die mensen die niet begrijpen waarom Heel Holland Bakt zo’n heerlijk programma is om te naar te kijken? Hierbij vijf redenen.
Herkenbaar
Ik mag dan zelf geen taartenbakker zijn, maar na diep lang nadenken wist ik opeens weer dat ik een periode in mijn leven had (iets met studieontwijkend gedrag) dat ik veel quiches bakte. Meer heb ik trouwens niet met bakken. Dat je het even weet.
Maar hoewel een quiche niet hetzelfde is als een worteltaart, snap ik zelfs dat het een kwestie van creativiteit en deskundigheid is voor de bakkende kandidaten. Je mixt zelf met die ingrediënten, geeft er je eigen draai aan en je hoopt maar dat ‘t eindresultaat net zo fijn is.
Nou, dat valt soms bitter tegen. Niet gaar, te gaar, te vochtig, zwarte randjes, vergeten ingrediënten, teveel zout, te weinig zout … De lijst is eindeloos. Maar als zo’n baksel wél gelukt is? Nou, dat is grandioos.
En dus kan je eindeloos meeleven met al die bakkers die in die witte tent van Heel Holland Bakt zo hun best doen om prachtige baksels te maken. Vooral. Als. Het. Mislukt.
Geen afzeiktelevisie
En dan kom ik meteen op ‘t volgende: de baksels worden geproefd en beoordeeld door de gezellige doch kritische culinair journaliste Janny en de gemoedelijke Brabantse meesterpatissier Robert. En altijd, maar dan ook altijd, blijven Robert en Janny beleefd. Kalm. Beheerst zelfs. Niemand, maar dan ook niemand, kan zo stylish een stukje taart proeven als deze twee. En mocht het niet gaar zijn, dan wordt het zeker niet uitgespuugd met een ‘GADVERDAMME!’
Ben je nou helemaal betoeterd.
Dan wordt het keurig in een servetje gestopt, een stukje wordt nog kalm tegen het licht gehouden en er wordt rustig geconstateerd ‘dat het toch net niet gaar was.’ ‘Jammer, want net dat ene puntje basilicum proefde je wel heel mooi’, voegt Janny of Robert er dan ook aan toe.
Al voel je het bakkershart breken van een kandidaat, dat dan weer wel.
De lieve kandidaten
In Heel Holland Bakt geen hysterische meiden of jongens op torenhoge hakken of teveel gel in het haar, op zoek naar eeuwige roem. Wel vind je d’r mensen met een liefde voor bakken uit alle lagen van de samenleving.
Een arts staat gezellig samen te bakken naast een heftruckchauffeur, terwijl verderop een hipster consultant meeleeft met de ingezakte taart van de thuisblijfmoeder. Het adagium ‘ik ben hier niet om vrienden te maken’ van veel realityprogramma’s is geheel afwezig in Heel Holland Bakt.
Hier ben je om mooie baksels te creëren, om samen met die andere kandidaten te lachen over die tijdsdruk of om elkaar te helpen als letterlijk de vlam in de pan slaat.
Je zou warempel gewoon weer vertrouwen in de mensheid krijgen door Heel Holland Bakt.
Martine Bijl
Er is geen betere, ik herhaal geen betere, presentatrice voor Heel Holland Bakt dan Martine Bijl. De ironie en het relativeringsvermogen druipt ervan af. ‘Het is maar een taartje’, roept ze soms met één wenkbrauw omhoog. En ach, wat kan die lieve Martine soms lastige vragen stellen aan kandidaten als ze nog maar een half uurtje over hebben. Maar niemand die boos wordt of geërgerd reageert. Op Martine Bijl kan je niet boos worden. Echt niet. Onmogelijk. Martine Bijl belichaamt de nuchterheid van dit programma.
Zullen we haar gewoon meteen een Televizierring geven?
De heerlijke huisgemaakte baksels
Wat nou taarten of quiches uit een fabriek? Laten we gewoon zelf weer taarten, koekjes en hartige dingen maken met verse ingrediënten, zonder rare E-nummers en vooral gemaakt veel liefde. Want wat zien die baksels er lekker uit. Het is jammer dat anno 2014 geurtelevisie nog niet is geïntroduceerd, want je kunt de baksels bijna ruiken.
Rest nog maar een vraag: wie zou na de opnames al die baksels op eten? Robert, Janny en Martine Bijl zien we ‘t nog niet doen. Zouden ze een hongerige crew hebben die daarna mag aanvallen? Of nemen de kandidaten ‘t resultaat mee naar huis?
Anders sturen ze ‘t maar naar mijn huis. Ik eet het in zwangere toestand met veel plezier op. Want Heel Holland Bakt heeft maar één nadeel: je krijgt er ontzettende trek van. Zouden al die 1.8 miljoen kijkers daar ook last van hebben?
Afbeelding: Heel Holland Bakt
Geef een reactie