Vrijdag 29 augustus begint weer een gloednieuw seizoen van The Voice of Holland. De samenstelling van de jury blijft dit jaar ongewijzigd, maar dit keer worden er wel nieuwe onderdelen aan de show toegevoegd. Vraag is of dat echt gaat werken voor The Voice of Holland.
Geen goede auditie? Dan meteen weg
Aan de eerste afleveringen van de show – de audities – lijkt in eerste instantie gesleuteld. Kandidaten komen weer op, de coaches ( Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Ali B. en Ise Delange) zitten met hun rug naar de kandidaten toe en vinden ze het goed genoeg, dan drukken ze op de rode knop en wordt de stoel omgedraaid.
Het nieuwe element? Als niemand van de coaches op de rode knop drukt, draaien de stoelen na afloop van de auditie ook niet meer om. Gevolg? De kandidaat moet meteen het podium verlaten. Dat heeft een reden volgens Marco Borsato, zo lezen we in ‘t AD. ‘Dat lijkt kneiterhard, maar anders horen ze vier keer wat ze niet goed hebben gedaan. Dan gaan ze met een nog slechter gevoel naar huis. Je moet een reactie geven, maar ik zag ze altijd denken: laat me alsjeblieft gaan!’
En nu niet meteen bang zijn dat de kandidaten met een kluitje in het riet worden gestuurd. Het commentaar krijgen ze nu buiten de zaal plaats en komt trouwens ook nog op televisie voorbij.
Live Shows: The Clashes
En dan hebben we ook die liveshows. Volgens het AD zat bedenker en producent John de Mol daar altijd wat mee in z’n maag omdat die liveshows amper verschilden van liveshows in programma’s als X Factor of Idols. Lees: ze waren soms ietwat saai.
Maar daar moet nu verandering in komen dankzij de zogenoemde ‘clashes.’ Elke coach kiest in de eerste twee liveshows – net als tijdens de Battle-ronde – telkens twee talenten uit het team die het tegen elkaar op moeten nemen. Een verschil? Dit maal mogen de kandidaten ieder zelf twee liedjes kiezen waarvan zij vinden dat dit nummer bij hen past. Om de beurt zingen ze delen van dit nummer. Aan de huisband van The Voice of Holland de nobele taak om dit muzikaal te omlijsten.
En dat is een grote verandering. Eerder kozen nog coaches de nummers voor hun kandidaten. Met soms als gevolg dat kandidaten een nummer kregen dat totaal niet bij hun persoonlijkheid, stem of stembereik paste. Of zoals Ali B. het zo mooi zegt in ‘t AD: ‘Voice betekent stem, niet per se zangstem. Er komen straks ook duetten en trio’s voorbij. Of iemand die dj is én zingt. Het wordt gevarieerder dan ooit.’
Gaat het werken?
Grote vraag is of de nieuwe wedstrijdelementen ervoor zullen zorgen dat The Voice of Holland weer hét programma op de Nederlandse tv wordt. Want hoewel het nog steeds een enorm succes is met vaak meer van twee miljoen kijkers per aflevering, daalden de kijkcijfers toch licht. Daarbij waren kijkers op social media als Twitter en Facebook toch iets minder positief over het programma en de juryleden (vooral Trijntje Oosterhuis moest ‘t ontgelden) dan voorheen.
Dan kan ‘m ook aan de kandidaten liggen. Soms is een editie gezegend met meerdere goede kandidaten en soms steekt al een kandidaat er van meet af aan met kop en schouders erbovenuit. Leuk voor de kandidaat en de fans, minder aantrekkelijk voor ‘t programma.
Maar hé, misschien voegen die elementen zomaar een nieuwe schwung toe aan het The Voice of Holland. Niet geschoten is altijd mis. En die miljoenen kijkers kijken vast ook weer. Tenzij iedereen genoeg heeft van talentenjachten. Maar daar kunnen John de Mol & co. niet zoveel aan doen.
Het nieuwe seizoen van The Voice of Holland begint op vrijdag 29 augustus om 20.30 op RTL4
Geef een reactie