Vorig jaar eindigde Azerbeidzjan als tweede achter Denemarken tijdens het Eurovisiesongfestival. Maar nu blijkt dat de Azeri’s hebben geprobeerd om de televoting te beïnvloeden. Dat zegt Sietse Bakker, de tweede man van de organisatie achter het Eurovisiesongfestival (EBU). Gelukkig heeft ieder nadeel z’n voordeel.
Verdachte filmpjes op internet
Overigens is dit al langer bekend, want meteen na de uitslag doken er verdachte filmpjes op internet op. En daarin was te zien dat Azeri’s probeerden om stemmen te ronselen in de Baltische staten. Studenten zouden daarvoor 20 euro krijgen. Volgens een lid van de Zweedse delegatie boden de Azeri’s bedragen waar je een jaar goed van zou kunnen leven.
Poging niet succesvol?
Bakker bevestigt dat de filmpjes echt zijn, maar dat er (nog) geen link is gelegd met de nationale omroep in Azerbeidzjan. Bovendien benadrukt hij dat de poging van Azerbeidzjan niet succesvol geweest. ‘Het systeem heeft elke fraudepoging gedetecteerd, en onder toezicht van PwC ongeldig verklaard. Dit betekent dat het resultaat geldig is en er geen wijzigingen zijn in de einduitslag. De tweede plek van Azerbeidzjan is terecht.’
Maar Azerbeidjan heeft het toch niet nodig?
Nou, da’s mooi. Zo slecht was dat nummer namelijk niet. Sterker nog, Azerbeidzjan heeft het helemaal niet nodig om de televoting te beïnvloeden. De acts zijn prima en de liedjes zijn vaak nog beter. Waarom zou je aan omkoping doen?
Kijk maar:
Een voordeel?
Een voordeel? Deze actie van Azerbeidzjan heeft ertoe geleid dat de verantwoordelijkheid voor dit soort acties nu wordt neergelegd bij de deelnemende omroepen ( in Nederland de AvroTros). Als er onregelmatigheden worden geconstateerd, dan wordt een land voortaan drie jaar gediskwalificeerd.
Niet alleen de televoting wordt beter in de gaten gehouden, maar ook voor de stemmen van de vijf juryleden per land, gaan dezelfde sancties gelden. Voortaan worden alle individuele stemmen openbaar gemaakt. Bij enige verdenking wordt een onderzoek ingesteld. Transparantie is dus the key word.
Bescherming
Want ja, Bakker & Co. willen koste wat het kost het merk dat het Eurovisiesongfestival heet beschermen. En gelijk hebben ze. Niets zo frustrerend als corruptie en omkoping. Al is dat nooit helemaal te voorkomen. Toch, een goede poging. Volgende keer dat de Azerbeidzjan of een ander land weer zoiets probeert, mogen ze drie jaar niet meer meedoen. Lijkt ons een prima sanctie.
Geef een reactie