Hoewel ik echt van literatuur hou, gaat er af en toe niets boven een spannende thriller. Zolang het zich afspeelt in boeken, hou ik namelijk van dood en verderf. Het is dan ook niet echt verbazingwekkend dat ik ook dol ben op de Maand van het Spannende Boek dat ieder jaar in juni plaats vindt. Een goede gelegenheid om nieuwe thrillers en auteurs te ontdekken en te (her)lezen. En ja, ik heb al zo m’n favoriete thrillerauteurs.
Overigens ben ik niet alleen in juni bezig met het ontdekken van nieuwe – of al iets oudere – thrillers. Met dank aan Crimezone en Goodreads kan je meteen zien welke boeken zijn uitgekomen en kan je ook nog meteen de recensies lezen. Soms uitermate verhelderend. Een waarschuwing, je bent er zo een paar uurtjes mee bezig.
Had ik ook kunnen lezen.
Geen fan van alle thrillers
En nee, ik ben niet fan van alle thrillers. Zo laat ik de boeken van John Grisham (die rechtbankthrillers doen ‘t nooit zo voor mij), thrillers uit het genre Suzan Vermeer (na een kwart van een boek raad ik al 9 van de 10 keer hoe het verder gaat) of de boeken van Dan Brown ( De Da Vinci Code was prima te doen, alles wat daarna kwam was een stuk minder) vaak aan mij voorbij gaan.
Detective & Thriller Gids
Overigens heb ik geen enkel probleem met mensen die dat wel heerlijke boeken vinden. Ieder z’n smaak. Dat afkraken van bepaalde thrillers laat ik graag over aan de recensenten van Vrij Nederland dat ieder jaar in juni de Detective & Thriller Gids uitbrengt waarin je alles kunt lezen over thrillers. Een aanrader trouwens. Ieder jaar koop ik ‘m en om cirkel ik welke boeken vijf sterren krijgen en dus gelezen moeten worden.
Ja, zo sneu ben ik.
Al vind ik niet dat al die boeken vijf sterren waard zijn. Maar ach, zoals ik al eerder schreef: ieder zo z’n smaak.
Favoriete thrillerauteurs
En dat is precies de reden waarom ik jullie met mijn favoriete thrillerauteurs – figuurlijk dan hè – om de oren ga slaan. Misschien ken je sommige boeken al, misschien walg je van de schrijfstijl van sommige auteurs of wie weet ontdek je iets nieuws. Alles kan. Let’s go!
Agatha Christie
Oké, Agatha is natuurlijk al lang dood, maar haar thrillers zijn nog steeds very much alive & kicking. Geen idee of Agatha zelf die uitspraak op prijs had gesteld. In haar boeken draait alles om het oude, statige Engeland waar iedere middag nog keurig thee en scones werden geserveerd in de landhuizen van de adel. Bovendien woonde iedereen nog in schattige cottages en was iedereen correct.
Welkom in de wereld van Miss Marple die met haar messcherpe verstand de ingewikkeldste moorden oplost. Net als de pedante Hercule Poirot die vaak in jetsetkringen verkeert en daar ook op geraffineerde wijze te werk gaat om een moord op te lossen.
Agatha Christie zet de lezer constant op het verkeerde been, dropt subtiele hints en weet met briljante oplossingen je het bos in te sturen. De Queen of Suspense wist als geen ander hoe het gedaan moest worden. Aanraders!
Ruth Rendell
En als we het hebben over Agatha, dan kan ik natuurlijk Ruth Rendell ook niet overslaan. Ze is vooral bekend geworden met de Inspecteur Wexford reeks, maar ook de op zichzelf staande boeken, zijn verslavend leuk. Net als Agatha weet Rendell je constant op het verkeerde been te zetten. En net als bij Agatha spelen haar thrillers zich vooral al op het Britse platteland. Dus verwacht veel beschrijvingen van regen, regenjassen en regenlaarzen. Al weet Ruth het prachtig te verwoorden. Dat dan weer wel.
>> Kijk hier voor een overzicht van al haar boeken. Het zijn er nogal wat.
In dit genre zijn de detectives van inspecteur Linley van Elisabeth George ook aan te bevelen. Maar hou het vooral bij de eerste delen en lees vooral de laatste delen niet. Die zijn veel te langdradig en allesbehalve spannend.
Peter Robinson – Inspecteur Banks serie
Blijkbaar heb ik iets met het Engelse platteland, want ook de reeks over Inspecteur Banks spelen zich daar af. Inspecteur Banks is een rechercheur zoals je ‘m wilt hebben: scherp, ietwat nors, soms wat onbehouwen, maar altijd met het hart op de goede plaats. Een man om – boektechnisch gezien dan – op verliefd te worden. Daarbij is Robinson een meester in het schrijven van thrillers. De personages worden lekker uitgediept, de verhaallijnen zijn soms ronduit schokkend, maar altijd weet Robinson perfect de aandacht van de lezer vast te houden. Ik ben verslaafd.
Camilla Lackberg
Hoewel, ik hou ook van de Zweedse kust. Van Fjallbacka om precies te zijn. Dat is namelijk de plek waar Camilla Lackberg haar thrillers laat afspelen. Een echtpaar, een schrijfster en een rechercheur, hebben intussen al een hoop moorden opgelost. Eerlijk is eerlijk, je moet er wel van houden. Camilla schrijft haar boeken altijd volgens een vast patroon, grijpt middels flashbacks terug naar vroeger en tegenwoordig waren er wel heel veel personages rond in haar boeken. Desondanks erg meeslepend en behoorlijk verslavend. Ik ben fan.
Liza Marklund
Al is de Zweedse schrijfster Liza Marklund stiekem iets beter. Haar hoofdpersonage Annika Bengtzon is een personage you love to hate. Een eigenzinnige journaliste en alleenstaande moeder die soms een flink potje van haar leven maakt, last heeft van een getroubleerd verleden en toch de ingewikkeldste misdaden weet op de lossen. Marklund houdt de vaart in, is niet vies van een beetje actie en is ook niet bang om maatschappelijke thema’s aan te halen. Topper.
>> Wie ook niet bang is om maatschappelijke thema’s aan te snijden is Jens Lapidus. In het dagelijks leven strafrechtadvocaat en schreef een snoeiharde trilogie over de Zweedse onderwereld. Hard, realistisch en snel geschreven. Topper. Niet geschikt voor tere zieltjes. Wel voor mensen die niet begrijpen waarom er rellen zijn in de buitenwijken van Zweedse steden als Stockholm.
Henning Mankell – Wallander reeks
Het is ontzettend jammer dat de Zweedse schrijver Henning Mankell inspecteur Wallander heeft laten dementeren in het laatste boek, want ik heb alle boeken over Wallander verslonden. Toch best geestig gezien het feit dat Wallander een ietwat mistroostige man is, die ook al zo’n potje van zijn leven weet te maken. Jaha, als je vrolijk wilt worden, moet je geen Scandinavische thrillerauteurs gaan lezen. Maar laat je daardoor niet tegenhouden, want de boeken zijn buitengewoon goed geschreven. Dit zijn met recht literaire thrillers.
R.J. Ellory
En als je echt een literair meesterwerkje wil lezen, pak dan een thriller van R.J. Ellory. Ongelofelijk goed geschreven, mooie gelaagde verhalen en getroubleerde personages. Ellory zuigt je compleet mee in je wereld. En na het einde laat hij je soms wat leeg achter. R.J. Ellory gelooft namelijk niet per se in een goede afloop. Dat je het even weet.
Karin Slaugter
Ook de Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter weet deel na deel te boeien. Al is het karakter Will Trent favoriet. Bij mij dan. Uitermate geschikt voor de mensen die wat meer van de bloederige details houden. In de boeken van Slaughter gaat het er niet zachtzinnig aan toe. Maar ach, voor wie van veel ellende, dood en verderf houdt, is bij Slaughter aan het goede adres.
Mo Hayder
Hou je van gore boeken, spanning en een lekker geschreven boek? Mo Hayder is je vrouw. Ik ben de eerste die naar de boekhandel rent als er weer een boek van haar uitkomt. Al heb ik soms daar wel eens spijt van. Hayder’s boeken zijn namelijk echt onheilspellend eng. Soms ook behoorlijk goor. Lees het einde van haar boek Tokyo en je wilt bijna nooit meer een Japanner aankijken. En het einde van Hanging Hill bezorgde me de kriebels. Niet zo’n beetje ook. Zo eng dat je bijna niet door wilt lezen. Maar dat doe ik dan weer wel.
Hjorth Rosenfeldt en andere noordelijke schrijvers
Maar dat heb ik ook met Hjorth Rosenfeldt. Een duo dat steeds betere thrillers schrijft. Met ‘De Discipel’ ben ik zelfs een tijdje gestopt. Te eng. Bloedstollend. Heb mezelf gedwongen om ‘m uit te lezen. Gelukkig maar, want deze thriller was vreselijk goed. Een van de beste van de afgelopen jaren. Laat dat maar aan de Scandinaviërs over.
In hetzelfde genre zijn de thrillers van broer en zus Lotte en Soren Hammer een aanrader. Spannend, vlot geschreven en weer een norse inspecteur. En ook Hypnose van Lars Kepler is doodeng. De andere delen trouwens ook.
De IJsland kunnen er trouwens ook wat van. Zo heb ik wel eens een trein gemist omdat ik helemaal verdiept was in een thriller van Arnaldur Indridason. ‘Doodskap‘ heette het. De recensenten van Vrij Nederland gaven ‘m vijf sterren. Volledig terecht. Een dag lang was ik niet in Nederland, maar in IJsland. Briljant.
Gillian Flynn
Maar wie écht een schrijfster is die je in de gaten moet houden, is de Amerikaanse Gillian Flynn. In de VS gaan haar boeken al als zoete broodjes over de toonbank. Terecht, want vooral de laatste – Gone Girl ( in het Nederlands vertaald als Donker Hart) – is ijzingwekkend goed. Zelden ben ik zo op het verkeerde been gezet. Een ware pageturner die je van begin tot eind figuurlijk geboeid houdt. En ook haar twee vorige boeken zijn indrukwekkend. Must read! Geloof me.
Thnx! De meeste auteurs kende ik al en over het algemeen ben ik het helemaal met je eens. Ik ben net begonnen in Stille zonde van Karin Slaughter en baal dat ik ‘m niet direct helemaal uit kan lezen!
Gillian Flynn is nieuw voor me, maar ik zal haar naam zeker onthouden!
Jaaaa! Karin Slaughter is zo verslavend. Maar echt. Gillian Flynn is een aanrader. Ook echt pageturner niveau.
Tip van Elske: Karin Fossum en Dean Koontz schrijven ook hele goede spannende boeken!
Dank chica! Karin Fossum is inderdaad goed. Daar heb ik ook een aantal van gelezen. Van Dean Koontz – shame on me – nog helemaal niets! Maar ik ben nu wel nieuwsgierig, Ga ze lezen. Gracias!