Boeken over de financiële wereld of de economische crisis kunnen soms behoorlijk saai zijn. Dat dit niet altijd zo hoeft te zijn, bewijst de zomerhit ‘De Darlings van New York‘ van Cristina Alger. Wie kan nu nee zeggen tegen een roman over een steenrijke familie die door een financieel schandaal a la Bernie Madoff kopje onder dreigt te gaan?
De Darlings
Centraal in De Darlings van New York staat – hoe kan het ook anders – de steenrijke familie Darling. Een familie met geld, aanzien en status. Al jaren bewegen ze zich in de juiste kringen van New York, verdienen geld als water en sturen hun kinderen naar de duurste privé-scholen en Ivy League universiteiten. Ze bezitten de juiste appartementen in New York, zijn te vinden op de society-pagina’s en vieren vakantie in de Hamptons.
De Darlings zijn dat. Hoofd van de familie – Carter Darling- staat aan het roer van de investeringsmaatschappij terwijl zijn vrouw Ines het vak van societyvrouw tot in de puntjes beheert. Hun twee dochters zijn al even getalenteerd, welopgevoed, mooi en getrouwd.
Financieel schandaal
Alleen Paul, de echtgenoot van oudste dochter Merrill, valt door zijn afkomst ( opgegroeid in een arbeidersmilieu in North Carolina) min of meer buiten de boot. Al werkt hij ook als bedrijfsjurist voor Carter Darling. De ellende begint als blijkt dat de investeringsbankier én familievriend Morty Reiss zelfmoord heeft gepleegd. Dan blijkt dat het bedrijf van Reiss grootschalige fraude heeft gepleegd en de Darlings diep, maar dan ook diep, in deze maatschappij hebben geïnvesteerd.
Het resultaat is een groot kat-en-muis-spel tussen de Darlings, hun advocaten, de journalisten en de overheid. Wie wist van deze fraude, wie keek de andere kant op, maar nog belangrijker: hoe blijft de schade voor de Darlings zoveel mogelijk beperkt?
Cristina Alger
Schrijfster Cristina Alger beschrijft per hoofdstuk de teloorgang van de Darlings vanuit een ander hoofdpersonage. Niet alleen de mannelijke leden van de Darling-hofhouding komen aan het woord, hun vrouwen, dochters en vriendinnen krijgen minstens een net zo’n grote rol toebedeeld.
Dat heeft een voor- en een nadeel. Met dank aan de verschillende hoofdpersonen weet je wat er op het spel staat voor de Darlings. Het is niet alleen het geld, maar ook de status, roem én de persoonlijke verhoudingen die zwaar onder druk komen te staan. Ieder hoofdstuk wordt er weer een tipje van de sluier opgelucht in het grote fraude-schandaal. Het nadeel? Het overschot aan hoofdpersonen. Voor de overzichtelijkheid had het zomaar met een persoon of drie, vier minder gekund.
Maar dat is één van de weinige minpunten van De Darlings van New York. Schrijfster Cristina Alger weet precies waar ze het over heeft. Zo groeide ze zelf als bevoorrechte dochter van een bankier ( die omkwam in het WTC op 9/11), studeerde ze aan Harvard en werkte ze zelf bij Goldman Sachs. Geen slecht cv, toch?
>> Lees hier een interview met Cristina Alger
Bovendien weet ze de financiële wereld – ook voor de leken onder ons – inzichtelijk te maken. Ja, je wordt om de oren geslagen met fianciële termen. Maar wel op een dusdanige manier die iedereen het gewoon begrijpt. Bovendien is het bijzonder makkelijk om een link te leggen met het Madoff-schandaal. Maar het aller-belangrijkste? Het boek leest als een soap. En zou zomaar nog wel eens verfilmd kunnen worden. De finaciële wereld is nog nooit zo spannend geweest.
De Darlings van New York – Cristina Alger ( Uitgeverij Nieuw Amsterdam)
Geef een reactie