Ga je binnenkort op vakantie en heb je zin om een aantal thrillers te lezen op het strand, bij het zwembad of op het terras? Neem dan vooral de thrillers van de Britse Elly Griffiths mee. Haar nieuwe thriller ‘Beenderhuis‘ is net uit. En ja, ook dit boek is onderdeel van de Ruth Galloway reeks. Gelukkig wel.
Ruth Galloway
Nooit van dit hoofdpersonage gehoord? Ruth Galloway is archeologe, rond de veertig en geeft colleges aan de universiteit in Norfolk. Ze woont aan de rand van de Saltmarsh, een afgelegen en verlaten moerasgebied dat grenst aan de Noordzee. Best bijzonder overigens voor iemand die is opgegroeid in Londen.
Ruth Galloway wordt voor het eerst bij een moordzaak betrokken als er een kinderskelet wordt gevonden op de vindplaats van een palencirkel in de Saltmarsh. Ooit deed Ruth daar eerder opgravingen en ook nu wordt ze benaderd om de beenderen te dateren. In datzelfde moordonderzoek loopt ze inspecteur en brompot Harry Nelson tegen het lijf. En dat heeft grote gevolgen. Niet alleen voor de moordzaak, maar ook voor het privé-leven van Ruth.
Beenderhuis
In inmiddels het vierde deel van de reeks – Beenderhuis – draait alles om het eeuwenoude geraamte van bisschop Augustine dat wordt ontdekt als zijn kist wordt geopend. Er lijkt een vloek op te rusten, want na de opening vallen er meerdere doden. En wat voor rol speelt de familie Smith – die een collectie beenderen en schedels van Aboriginals in hun bezit heeft – in de moordzaken? Aan Ruth, Harry en de rest van hun gezelschap ( denk aan collega’s en vrienden uit eerdere boeken ) om het mysterie op te lossen.
Luchtige ondertoon
Maar hoe gruwelijk de moordzaken ook zijn, de boeken van Elly Griffiths behouden een luchtige ondertoon. Niet alleen omdat de relatie tussen Ruth en Harry wordt uitgediept, maar ook omdat de hoofdpersonages zich – welja – bezig houden met ‘aardse’ zaken als verjaardagen en lastige dochters.
Norfolk
Maar de echte hoofdpersoon in het boek is nog altijd Norfolk. Een tamelijk ruw Brits landschap dat beelden aan hoge rotsen, een onstuimige zee, drassige moerassen en grijze luchten oproept. Een ideale achtergrond voor talloze moordzaken.
Elly Griffiths
Schrijfster Elly Griffiths ( haar echte naam is Domenica de Rosa – ze schrijft thrillers onder de naam van haar oma ) heeft niet geheel toevallig voor deze achtergrond gekozen, zo vertelt ze in een interview met Crimezone.nl:
‘Mijn oma en tante wonen daar en als kind al ging ik altijd met mijn ouders in Norfolk op vakantie. Het is een gebied dat me trekt. Vijf jaar geleden wandelden mijn man Andrew en ik door het zoute moerasland van Norfolk. Hij liep een paar passen voor me uit. Door de nevel die er hing, verdween hij langzaam uit het zicht alsof hij in de omgeving oploste. Het is daar geen land en geen zee, meer een sompig zout moeras dat rond de tijd dat de zon ondergaat een spookachtig en mysterieus gebied wordt. De prehistorische mens beschouwde dat niemandsland als heilige grond. Geen land, geen zee, geen leven, geen dood. Vol geesten. Het was volgens hen een oversteekplaats naar het hiernamaals. En toen Andrew en ik daar liepen, kwam plotseling, in een flits, het hele verhaal voor mijn eerste boek Dodencirkel bij me op.’
Bovendien liet Elly Griffiths zich inspireren door haar echtgenoot die op dat moment forensisch archeoloog was, zo is te lezen in datzelfde interview:
‘Mijn man was op dat moment forensisch archeoloog en vertelde thuis boeiende verhalen over wat hij bij opgravingen was tegengekomen. Zijn werk bestond uit het bestuderen van botten en het onderzoeken van de grond(lagen) waarin de botten waren gevonden. Ik praat veel met mijn man over archeologie omdat ik gefascineerd ben door de overeenkomsten tussen archeologen en detectives. Ze moeten met minimale middelen proberen gebeurtenissen uit het verleden zien te herleiden.’
>> Lees meer over Elly Griffiths
Ruth Galloway reeks
Dat resulteerde uiteindelijk in vier thrillers: de reeks begon in 2009 met Dodencirkel, later volgden Offersteen (2010) Springvloed (2011) en Beenderhuis (2012). Het vijfde boek – The Dreaming – schijnt al in de maak te zijn. Wie de andere delen nog niet heeft gelezen, kan deze zomer zijn best doen. Maar één waarschuwing, voor je het weet zit je straks niet meer op een Spaans strand, maar bevind je je in een drassig, grijs moeras in Norfolk. Het kan verkeren. Ook in thrillers.
Geef een reactie