Afgelopen weken hebben we de één na de andere auditie langs zien komen in Holland’s Got Talent. Sommige mensen waren geweldig, andere wat minder. Maar voor de mensen die wél door mochten, begint het vanavond al spannend te worden. Want wie mag mee naar de halve finale? En wie niet?
Allerlaatste audities
Maar niet voordat we nog de állerlaatste audities te zien kregen. Gelukkig maar, want er zaten een aantal opmerkelijke acts tussen. Sommige goed, anderen wat minder goed.
Kunstfluiter Henry
Herinnert U zich bijvoorbeeld nog de man die tijdens de vorige editie van HGT op de neus van zijn vrouw floot? Ondanks dat-ie toen werd afgewezen, wil de bewuste Henry Glissenaar het nog één keer proberen. ‘Ik ga van komisch naar serieus.’ En daar had-ie speciaal zijn pak voor aangetrokken. Zijn vrouw mocht ook niet meer meedoen, want hij ging nu ‘serieus kunstfluiten.’ Dat serieuze kunstfluiten hield nu fluiten op de handen in.
De jury was nog steeds niet overtuigd. ‘Wat bezielt iemand om zichzelf zo voor lul te zetten op de Nederlandse tv?’ vroeg Gordon zich af. Wij trouwens ook. Helaas Henry niet. En dus mocht-ie naar huis. Diep teleurgesteld. Dat dan weer wel. Hopelijk heeft hij zijn verdriet goed van zich afgefloten op de neus van zijn vrouw.
Soccer Showdown
Geef ons dan maar die leukerds van een Nick & Stefan. Klinkt als een Volendams zangduo, maar dat waren ze niet. Stiekem was naam dan ook eigenlijk Soccer Showdown. En een showdown werd ‘t. Deze jongens gingen op niveau een lekker potje freestyle voetbal laten zien. En ondanks dat er een paar foutjes in zaten, was ‘t wel onderhoudend om naar te kijken. Dat vond de jury ook. En dus mochten de lieverds door.
Jongleerder Julio
Maar daarna kregen we een act die we écht leuk vonden. En dat was de Braziliaanse Julio Pimentel die jongleren combineert met percussie. Kan nogal cheesy uitpakken, maar dat deed ‘t niet. Met dank aan ‘t feilloze ritmegevoel en de jongleerkunsten van deze Julio. Hij werd niet voor niets na afloop getrakteerd op een staande ovatie van het publiek. Ook Dan Karaty was enthousiast. ‘You reinvent juggle.’ En toen ze hoorden dat-ie ook ‘dingen kan doen met zeven ballen,’ waren ze helemaal om.
Vooral Gordon. Maar daar zullen we het maar niet verder over hebben. We moeten nog eten.
Kaascouche op badslippers
Jammer dat de jury wat minder enthousiast was over ‘t duo Geoffrey en Kasscouse ( ‘Half Nederlands, half Marokkaans!’). De podiumnamen van deze jongens waren nog ‘t meest vermakelijk. Hun combi van theater en hiphop was dat niet. Zeker niet als je met badslippers ( ‘Het voelde goed om ze aan te houden’) het podium op gaat. Gordon vond ‘t afschuwelijk en vroeg meteen de mening van de dames in het publiek. ‘Slippers met sokken? Dames?’ Toen we boegeroep hoorden wisten we genoeg.
Vast met dank aan die badslippers drukte de jury hen na elf seconden weg. ‘Jullie luisteren geeneens,’ riep onze Kaascouse. Klopt. En daar was een reden voor. Elf seconden was meer dan genoeg.
Een verlegen slangenmeisje
Dan keken we liever naar het slangenmens Kim Ossendorp. Vijftien jaar en in het dagelijks leven verschrikkelijk verlegen. Haar moeder die was meegekomen, was dan ook verbaasd dat Kimmetje zich had opgegeven voor HGT. Maar verlegen of niet, Kim was goed. Die mening was de jury ook toegedaan. Ze kreeg zelfs een staande ovatie van Gordon. Al vond-ie wel dat het de volgende keer wat ‘flashier’ moest. En Dan Karaty vond ‘dat het wat meer een act moest worden.’
Maar desondanks, drie keer ja.
‘I need a dollar!’
Daarna kregen we Michael Antony Kanhai te zien. Een vrolijk ogende werkloze Arubaan uit Tilburg. Maar laat dat écht vrolijke maar weg, want omdat-ie werkloos is en moest zwart rijden om naar het theater te komen, zong-ie ‘I need a dollar.’ Klonk lekker, al werd ‘t een beetje eentonig. Jammer, want we gunden het deze jongen zo. En hoewel La Paay ‘m wegdrukte, wilde Dan Karaty hem een kans geven. ‘Jongens als jij verdienen in HGT een kans.’ Dan Karaty, don’t you just love him? Wij wel. En dus mocht deze lieverd door. ‘Ik gun je al die dollars, die dollars, dollars,’ riep Gordon.
Die lieverd van een Michael werd er zelf ook een beetje emotioneel van.
‘Weet je?’
Daarna hadden we Jonson. Een jongen met gouden tanden en een énorme attitude die veelvuldig de stopwoorden ‘Weet je?’ hanteerde. ‘Wat ik doe, doet geen jongere!’ En daarmee bedoelde hij reggea zingen. Denk aan jongens als Shaggy en Sean Paul, maar dan op de manier van Jonson. En dat kan je een attitude hebben van hier tot Tokio, maar het klonk goed. De jury swingde mee. Dan Karaty vond ‘m zelfs ‘authentiek.’
En dus mocht-ie door. Jonson was er zelf ook een beetje beduusd van. Bleek-ie toch diep in zijn hart een ietwat verlegen joch te zijn. Wij zijn om.
No Escape!
Maar ook de drie dansgroepen die daarna aan bod kwamen, waren ook goed. Zo kreeg een turngroep zelfs Gordon en Dan Karaty op de trampolines, had de hiphop-groep No Escape een mascotte in de vorm van een baby ( En ja, dat sloeg énorm aan bij Gordon) en gingen een aantal jongens in de groep Minzo tekeer als Kung Fu Warriors. Vooral de laatste groep kon Dan Karaty bekoren. ‘Deze act kan HGT winnen.’ ‘Alleen de kleding is lelijk,’ merkte La Paay op.
Maar ze waren mooi wel door naar de volgende ronde.
Accordeonisten en Chinese Opera
Dat konden we helaas niet zeggen van de drie accordeonisten Tim, Jeroen en Marco die de accordeon cool probeerden te maken. Daar slaagden ze niet in. Dat konden we niet zeggen van de Chinese Xiao Lan Ji. Door haar stem een bekendheid in de Chinese gemeenschap, maar nu klaar om door te breken in Nederland. Met een Chinees liedje that is. En och wat schattig, de tekst werd vertaald en voorgedragen door haar verlegen puberzoon.
En zowaar, het Chinese nummer klonk prachtig. Al was La Paay blijkbaar niet zo onder de indruk van het Chinese levenslied. ‘Heb je ook iets Italiaans wat wij kennen?’ Daar wist Xiao wel wat op en ze begon meteen ‘O mio babbino caro’ in te zetten. Knap gedaan, maar die hebben we natuurlijk al 100.000 keer gehoord in HGT. Maar ze kreeg mooi wel een staande ovatie. De jury was lyrisch. En dus mocht ze door. You Go China!
Wie mag mee naar de halve finale?
Maar toen kwam toch echt ‘t uur van de waarheid waarin de jury moest beslissen wie er door mochten naar de halve finale en wie niet. Best moeilijk als je negentig acts hebt doorgelaten en er maar plaats is voor 32 deelnemers in diezelfde halve finale.
Daarvoor hadden ze de volgende constructie uitgevonden. De juryleden kregen ieder een uur om afzonderlijk te bepalen welke acts absoluut door moesten. Aan de hand van deze jurering ontstonden er drie groepen. Eentje met deelnemers die wel door mochten, een groep met acts die konden vertrekken en een groep met deelnemers waarover de juryleden twijfelden. Vanwege de kwaliteit of bijvoorbeeld door ‘t feit dat er meerdere jongens aan freestyle voetbal deden.
De eerste groep was ‘t gelukkigst. Zij mochten door. En daar ontdekten we acts tussen als Opera Familia, danscrew Pop’arazzi, showacrobatiek Drachten, dansgroep DDT en comédienne Lisanne Herdermans. Dag lieve mensen, tot de halve finale.
De jury had een minder goede mededeling voor de tweede groep, want zij mochten hun spullen pakken en naar huis. Dat gold voor een aantal dansgroepen, Charley ( ‘Meisje, wil jij een ijsje’) en een buikdanseres.
Battles
De derde groep ontving de mededeling van de jury met gemengde gevoelens, want zij moesten de battles in. De jury was er namelijk niet unaniem over eens dat deze kandidaten meteen door mochten. En om die battles overzichtelijk te maken, werden de kandidaten ingedeeld in verschillende categorieën. Denk aan dansgroepen, de ‘ballenjongens,’ en de jonge zangers.
Dansgroepen als No Escape, Floor en Burnin en All the Above dansten de sterren van de hemel. De drie dansgroepen waren dan ook allemaal door naar de halve finale.
Dat gold ook voor de Freestylers Luv 4 da Game en het voetbalduo Soccer Showdown. Freestyle voetballer Maarten mocht, tot zijn grote verdriet, naar huis.
In de categorie ‘jonge zangers’ werd het ook spannend met deelnemers als de veertienjarige Charlotte, autodidact Jordy Jansen en de piepjonge Neil. Al blies deze Charlotte met haar stem iedereen eruit. Daar konden deelnemers als Neil en Jordy niet tegen op. En dus kreeg Charlotte een ticket voor de halve finale.
Bekijk hier nog even haar auditie:
Helaas moesten de beide ‘oudere zangers’ Robin Hoefnagel en Michael Anthony het opnemen tegen de twee violistes van String Cats en het slangenmens Kim Ossendorp. En zowaar had Kim zich wat aangetrokken van de opmerkingen van de jury na afloop van haar auditie. Haar kapsel was groots, haar make-up flashy en ze probeerde er een echte act van te maken.
Geen wonder dat Kim ook doorging naar de halve finale. De jury was nu helemaal overtuigd. Dat gold ook min of meer voor The String Cats die precies dezelfde act ten gehore brachten. Desondanks gingen zij ook door. En stiekem vonden wij dat hier best jammer. Robin Hoefnagel of die lieverd van een Michael Anthony ( die nu moest zwart rijden om weer thuis te komen) hadden van ons hun plek mogen innemen.
You can’t have it all.
Volgende week gaan we verder. En dan zien we in de halve finale onder meer acts als slangenmens Kim Ossendorp, de Chinese zangeres Xiao Lan Ji en danscrew Pop’arazzi weer in actie.
En omdat we Pop’arazzi tijdens hun auditie zo leuk vonden, tonen we hier nog één keer het fragment. Hopelijk wordt ‘t volgende week even leuk:
Geef een reactie