Tot een paar geleden sloeg ik compleet op hol van science fiction. Star Trek vond ik enorm vermoeiend, Battlestar Galactica niet om aan te zien en ik ben waarschijnlijk de enige op deze aardbol die zich nog niet heeft gewaagd aan Star Wars. Het enige wat ik ooit leuk vond was de tekenfilm Transformers. Maar nu heb ik mijn moderne Transformers gevonden. En het heet X-Men.
De bekering vond ongeveer een dikke week geleden plaats. Op RTl5 welteverstaan, want daar werd ‘s avonds het eerste deel van X-Men uitgezonden. En aangezien mijn vriend wél énorm van science fiction houdt ( een gevalletje van opposites attract), streek ik met mijn hand over het hart en keek ik toch mee. Weliswaar met de laptop op schoot en een boek naast me, want ik zou me eens kunnen gaan vervelen.
Onderhoudend
Maar die laptop en dat boek bleken helemaal niet nodig, ik vond de X-Men zowaar onderhoudend. En spectaculair. Net als de Transformers van vroeger. ‘Ik vind dit leuk!’ riep ik tegen vriendlief die me aankeek met een blik alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat ik X-Men inderdaad léuk vond.
Wie zijn de X-Men?
X-Men is overigens een verfilming van de gelijknamige stripboeken. Waar het allemaal om gaat? De X-Men natuurlijk. Dat zijn mutanten ook wel Homo Sapiens Superior genoemd. Deze mensen hebben bijzondere gemuteerde eigenschappen. Zo kan de één gedachten van anderen beïnvloeden, loopt de ander rond met handen waar ieder moment messen uit kunnen komen en kan de ander invloed uitoefenen op het weer.
Het spreekt voor zich dat ‘normale’ mensen daar niet echt van gediend zijn. Maar ook tussen de mutanten is niet alles koek en ei. Zo verschillen de twee jeugdvrienden Charles Xavier en Magneto van mening of je met de gewone mensen moet samenwerken of niet.
Magneto vindt van niet. Hij heeft als kind in een concentratiekamp van de nazi‘s gezeten, en met eigen ogen gezien waar rassenhaat toe leidt. Bang als hij is dat mutanten hetzelfde lot tegemoet gaan, wil hij met zijn leger mutanten de wereld veroveren.
Zijn jeugdvriend Charles denkt daar iets anders over en richt een kostschool op waar jonge mutanten geleerd wordt om met hun krachten om te gaan. De beste man wil dan ook dat de mens en mutanten in vrede samen leven.
Vervolg
Hoe dat uitpakt? Dat kan je zien in de sequels X2 en X-Men: The Last Stand. Gelukkig werden die films de daaropvolgende avonden uitgezonden op RTL5. Ik wilde zelfs niet op vrijdagavond afspreken, ‘omdat X-Men op tv was.’ Dan weet je dat je het goed te pakken hebt.
Geen idee waarom ik X-Men wel onderhoudend vind en de rest van de science fiction niet? Misschien wel door de excellente hoofdrolspelers ( ik zeg maar één ding: Wolverine), de spectaculaire stunts of de essentie van het plot. Dat iedereen – toevallig gaat’t in de film om mutant en mens – gelijk is.
Toch best een mooie gedachte die meer mensen op deze aardbol kunnen uitdragen. Zou ons weer eens een oorlogje of wat schelen.
Prequels
En mocht je er dan – zoals in mijn geval – nog echt geen genoeg kunnen krijgen van de X-Men, dan zijn er altijd nog de prequels. Zoals Wolverine en X-Men: First Class. Niet geheel toevallig is die laatste net te zien in de bioscopen.
En ja, die ga ik vanavond zien. Samen met mijn vriend. Wel zo handig nu ik de vorige delen heb gezien. Hoeft hij mij helemaal niets meer uit te leggen. Want net zoals vroeger met die Transformers, snap ik nu die X-Men. Komt het toch nog een beetje goed tussen mij en science fiction.
Geef een reactie