Vanochtend dreigde ik er al mee, maar nu ga ik toch echt beginnen met het live bloggen tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Hebt U er ook zin in? Mooi, ik ook. Gaan we dan.
We werden verwelkomd door de zalvende stem van DJ Daniel Dekker die nu mee mag doen omdat-ie van de TROS is. Gelukkig is Cornald Maas nog present. Fijn hoor, een goed Eurovisiesongfestival is niet compleet zonder een valse nicht.
En oh god, het openingsfilmpje lijkt op wel wat op een filmpje van de grootste filmpje van Nederland, de TROS. En die blijde toon werd voortgezet door een presentatietrio. Duo’s zijn blijkbaar uit. Vraag me niet naar hun namen, want ze zijn weer op hun scandinavisch reuze onuitspreekbaar.
Ergens legden ze ons uit dat de score van het nummer al voor de helft bepaald is door een vakjury. De andere helft door televoters. Voor het geval U ook een duit in het zakje wilt doen. Kan hoor, ik word ook wel eens gegrepen door een nummer. Zelfs als-ie crap is. Maar wij mogen niet stemmen. Alleen maar donderdag. Weer iets moeilijks met de televoting. Te vermoeiend voor woorden.
Maar goed, het begint. Veel plezier en vergeet vooral de oordopjes niet.
1e halve finale 25 mei:
01. Moldavië: SunStroke Project & Olia Tira – Run Away: Als je houdt van overactieve springende mensen die overmatig gebruik maken van neon kleuren, gel, ogenschaduw en slechte kappers, dan is dit een prima act. Het nummer is echte Balkantroep, ware het niet dat er wel een catchy saxofoondeuntje inzit. Voldoet aan alle kansloze verwachtingen, maar met een beetje hulp van de Balkanburen kan-ie ver komen.
02. Rusland: Peter Nalitch – Lost and forgotten: Als U niet depressief was, dan wordt U het nu wel. Zowel van het nummer als van het sjaaltje om zijn nek. De man ziet eruit alsof-ie ieder moment een Russische Revolutie moet leiden. Had-ie dat nou maar gedaan, hoefden we dit kattengejank niet aan te horen.
03. Estland: Malcolm Lincoln – Siren: Word een alternatieve bijdrage genoemd. En alternatief is-ie zeker. Al is het vooral 1983 alternatief. De tijd van slechte kleding, hoge werkloosheid en depressieve mensen die niet konden zingen maar desondanks wel hits scoorden. Terug verlangen naar die tijd, zou ik niet doen. Maar blijkbaar is het nog steeds hommeles in Estland. Jammer voor ze, want hun muziek wordt er niet beter op. En hun zangers ook niet. Mocht dit doorgaan, dan haal ik alvast een extra stapel oordopjes.
04. Slowakije: Kristína – Horehronie: De podiumact van Slowakije kleurt dit jaar groen. Zangeres in het groen, achtergronddansers in het groen, gewoon alles groen. Waarom ook niet? Maar ik ga het maar eerlijk toegeven: ondanks het feit dat ik een pestpokkenhekel heb aan groen, vind ik stiekem het nummer leuk. Opeens. Heeft namelijk best een lekkere beat. En de zangeres zingt niet eens zo veel. Deze mag door. Al zou het leuk zijn als ze het groen verwisselden voor roze.
05. Finland: Kuunkuiskaajat – Työlki ellää: En toen was het tijd voor onze twee hoogblonde Finse schonen die een simpel folkloristisch deuntje zongen. En dat deden ze met verve. Je zou acuut mee willen klappen en een rondedansje willen doen. Noem het een Frans Bauer-effect, maar het werkt wel. Ik strijk met mijn hand over het hart, klap gezellig mee en babbel iets onverstaanbaars wat voor Fins moet doorgaan. En nu maar hopen dat zij ook doorgaan.
06. Letland: Aisha – What for? (Only Mr. God knows why): Levensvragen ten over in Letland, getuige de titel van het nummer. Hadden ze daar beter niet kunnen doen als we de niet zo zuivere stem van de zangeres mogen geloven. En de tuniek had ze beter ook in de Letse grond kunnen begraven. Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het refrein best aanstekelijk is, maar als je alleen maar what for wilt gillen als ze een complet inzet, dan weet je het wel. Nergens goed voor.
07. Servië: Milan Stankovic – Ovo je Balkan: Heb hier eerder over gezegd dat het Ware Balkanbagger is. Slecht haar, waardeloos nummer en nog eens vals zingen ook. Als dit de Balkan moet voorstellen, dan is binnenkort een nieuwe burgeroorlog op komst. Milosevic draait zich om in zijn graf. En geen wonder dat de Bosniërs al zo lang een hekel aan hen hebben.
08. Bosnië & Herzegovina: Vukašin Brajić – Lightning and Thunder: Ok, iemand moet die mensen van de Balkan echt gaan vertellen dat ze moeten ophouden met het doen van rare armbewegingen. Het leidt af. Desondanks is dit een rocknummertje opeens best een fijne afwisseling tussen al die beats. Was er voorheen niet enthousiast over, maar ga er nu wel in mee. En de man zingt zuiver. Is al heel wat tegenwoordig. En hij speelt op zijn eigen gitaar. Ook een plus. Gaan we hem voor het gemak maar zijn slechte Engels en het makkelijke nummer vergeven.
09. Polen: Marcin Mrozinski – Legenda: Cornald Maas noemt dit martelkamermuziek. En dat is het. Een hoop gegalm is het ook. Zo moeten de Polen hebben geschreeuwd tijdens de zoveelste invasie van Rusland, verwerkt in een musical van Andrew Lloyd Webber. Absoluut Afschuwelijk.
10. België: Tom Dice – Me and My Guitar: En diezelfde Cornald Maas riep net dat de Vlamingen met vlag en wimpel de finale gaan halen. En daar kan-ie wel eens gelijk in krijgen. Mijn stem heeft die lieve Tom. Want een schatje is het. En dat nummer helemaal. Een zwijmelnummer waar een Ronan Keating jaloers op zou zijn. Ik zeg: ik zie een winnaar! Hou nu op, want zwijmel even verder.
11. Malta: Thea Garrett – My Dream: Als de gayscene nog een nieuw icoon zoekt, dan hebben ze haar gevonden. Thea Barrett is haar naam. Lijkt op Liza Minelli en blinkt uit in het zingen van extreem zoete ballads die thuis horen in Disneyfilms. Excelleert overigens ook in rare handbewegingen. Dat doen ze haar op de Balkan niet na. Mocht ik ooit nog iemand na willen doen in de Foute Top Eurovisie 50, dan ben ik Thea Garrett. Wil ik wel net zo’n verklede zeemeeuw op de achtergrond.
12. Albanië: Juliana Pasha – It’s All About You: Wat is dat toch met die al die mensen die moeite hebben met het uitspreken van correct Engels. Blijkt erg moeilijk voor deze blonde Albanese die eruit ziet als een begrafenisonderneemster in glitters. En dan ook nog eens proberen Britney’s s deuntjes na te zingen, is helemaal een opgave van de bovenste plank. Toch is het catchy. Met dank aan het jatten uit Womanizer. Maakt wel een goede kans.
13. Griekenland: George Alkaeos & Friends – Opa: Het zwart is verruild voor wit, de zanger is opgepimpt en de dansers dansen zich de longen uit het lijf. En verdorie, wat worden we er vrolijk van. Dansen in de woonkamer en intussen een paar borden stukgooien op de vloer, dat willen we! Net wat Griekenland nodig heeft. En het songfestival ook.
14. Portugal: Filipalu Azevedo – Há Dias Assim: He, wat fijn: Een meissie dat kan zingen. Jammer alleen dat het weer een nummertje is uit de categorie Disneyklassiekers. Plus bijbehorende Assepoesterjurk. En aan het hoge ohhhhh-gehalte te horen heeft ze ook een keertje te vaak naar Mariah Carey geluisterd. Mijn smaak is het niet, maar waarschijnlijk die van anderen wel.
15. VJR-Macedonië: Gjoko Taneski ft Billy Zver & Pejcin – Jas Ja Imam Silata: Rocknummer. Gezongen door een kalende man in zwart. Bijgestaan door een blond meissie die wat om hem heen dartelt. Was een goed nummer geweest voor Falco in de jaren tachtig. Geproduceerd door Bolland & Bolland. Die hadden ook vast de rapper met zonnebril erin geplugd. Dat is namelijk weer heel erg 1997. Conclusie in 2010: Het Is Bagger.
16. Wit-Rusland: 3+2 – Butterflies: Dacht U dat we het Disneykwartiertje gehad hadden? Fout gedacht. Wit-Rusland herhaalt het recept nog een keertje. Een schande voor een land dat ooit won met Wild Dances. Meer woorden ga ik er ook niet aan vuilmaken. Zapt. Tot ik die vlinders op de rug van de zangeressen zag verschijnen. Kotst.
17. Ijsland: Hera Björk – Je ne sais quoi: Mijn favoriet. Lieve mensen: U moet het zien. Een diva in een roze jurk die heel fijn een ijzersterk discodeuntje staat te vertolken. DIT IS SONGFESTIVAL! Excuus voor mijn enthousiasme, maar als dit niet doorgaat, dan word ik verdrietig. Extreem verdrietig. Maar eerst: DANSEZ!
En toen waren alle nummer geweest en mochten de bellers uit die landen gaan bellen. Zij wel. Daarna waren de verplichte recaps voor alle kijkers die doof, blind en stom waren geweest vanaf 9 uur, het verplichte rondje in de Green Room en daarna was het eindelijk tijd voor de uitslag. Dachten we. Want we moesten nog eens een interact-film doorstaan. Een ideaal wc-moment dus. Of een moment om je moeder te bellen. Dat heb ik maar gedaan.
Daarna was het eindelijk tijd voor de uitslag voor de landen. In willekeurige volgorde overigens:
– Bosnië Herzegovina – De hardrock is door. Hmmm.
– Moldavië – Nou, slechte kapsels gaan zaterdag hoogtij vieren.
– Rusland – Het slechtste nummer. Stemt dan het hele Oostblok op elkaar?
– Griekenland – Goddank. Eindelijk eens een fijn dansnummertje.
– Portugal – Blijkbaar stelt het publiek prijs op Disneydeuntjes.
– Wit-Rusland – Fok, dat wordt weer vlinderen op dat podium.
– Servië – Zelfs de ultieme balkanbagger is door. Ik kan er niet over uit.
– België – Jippppppieeeeeeeeee! Tom Dice is door!
– Albanië – Krijg nou wat. Slowakije ook. Maar waar blijft IJsland?
– IJsland – GODDANK!!!! Ze is door.
Geef een reactie