River Island

The Face: Aflevering 4 – ‘Ik voel me de dikste’

0 comments

The Face | 19/03/2012

Saskia en Justin waren vorige week de modellen die The Face moesten verlaten. Opmerkelijk, want die andere ‘lastige’ kandidate Cinzia mocht gewoon blijven en Justin blonk dan weer wel uit op de catwalk. Maar hij moest het dan weer afleggen tegen John. En laat die jongen zo ongeveer het succesvolste mannelijke model in de groep zijn. En zo gedraagt hij zich ook. Al hebben meer kandidaten last van hun ‘attitude.’

Te dik?

Cinzia is één van die modellen met een attitude. Al was ze behoorlijk onder de indruk van haar nominatie. Want het had niet veel gescheeld of zij was vertrokken in plaats van Saskia. ‘Ik moet afvallen. Daar ben ik al hard mee bezig,’ vertelde ze met een uitgestreken gezicht. Mevrouw kreeg namelijk de ene na de andere opmerking over haar gewicht naar haar hoofd geslingerd. Simon vond het stiekem het figuur van Cinzia helemaal niet erg. ‘Sommige mensen vinden haar als model te dik, maar als ik haar in het uitgaansleven zou tegenkomen, zou ik die rondingen niet erg vinden. Ik zou er best op kunnen schommelen.’

Je kunt zeggen wat je wilt, maar af en toe zijn heteromannen best goed voor het zelfbeeld van vrouwen.

Toch maakte coach Olcay Gulsen zich zorgen en ze besloot Cinzia in het huis maar eens met een bezoekje te vereren. Je leest het goed: speciaal voor Cinzia. Je zou toch bijna denken dat Gulsen wil dat Cinzia gaat winnen. En hoe doe je dat? Dan begin je met een preek. ‘Je toont wel inzet, maar je bent soms laks,’ begon dominee Gulsen. Maar Cinzia, die zo ongeveer de koningin der verzinnen van excuses is, had natuurlijk de volgende smoes in de aanbieding. ‘Misschien is het laksheid. Maar zo bedoel ik het niet!’ Daarna begon ze een verhaaltje over ‘hoe ze zo onzeker was omdat ze zich de dikste uit de groep voelde.’ En nee, Olcay greep niet genoeg in. Na afloop van het gesprek wist een stralende Cinzia ons te vertellen ‘dat ze volgens Olcay best ver kan komen.’

Yeah right. Met drie trappen onder de kont zeker.

Special Job bij Addy van den Krommenacker

Aan Cinzia nu om te bewijzen tijdens de casting voor een special job bij mode-ontwerper Addy van den Krommenacker. De opdracht?Als model uitgekozen worden voor het maken van een zogenoemd ‘lookbook.’ Cinzia zag het helemaal zitten. ‘Ik ben al eerder voor een optie geweest bij hem. Het zijn mooie jurken en het is een leuke man. En hij houdt net als ik van Italië.’ Hartstikke mooi en aardig, zolang Cinzia ‘de jurken maar voelde.’ Want daar was Addy naar op zoek. ‘Ze moet echt de jurken showen!’ lichtte hij maar toe.

Janine zag de bui al hangen. ‘Die jurken zijn helemaal niet mijn ding. Het is allemaal over de top. Ben ik niet zo van.’ En Addy was op zijn beurt weer niet gecharmeerd van Janine’s lengte. ‘1,71?’ Nee, die twee lagen elkaar niet. Gelukkig was het meteen raak tussen Addy en Chelsey. Zij mocht dan ook als eerste een jurk passen. ‘Ze past er mooi in,’ knikte Addy goedkeurend. Al liet hij Rabia aan zich voorbij gaan. Rabia was niet verbaasd. ‘De jurken zijn heel mooi, maar niet echt mijn ding. Hij leek ook niet echt geïnteresseerd in mij. Maar misschien is dat zijn natuurlijke houding.’ En dus kon Rabia – zonder iets te passen – weer weg.

Best bijzonder voor een meisje dat de eerste weken nog alle opdrachten binnen haalde.

Cinzia was daarna aan de beurt. Ze koesterde nog een sprankje hoop. ‘Ik wist dat hij ook vollere vrouwen gebruikt op de catwalk, dus ik dacht dat het wel kon.’ Maar Addy en zijn assistenten keken zorgelijk naar elkaar toen ze Cinzia bekeken en haar maten opnamen. Desondanks mocht ze toch een jurk passen. Maar nee, hij paste niet. Hoe Addy himself nog zijn best deed om de jurk dicht te krijgen. Aan meneer van den Krommenacker lag het dan ook niet. Aan Cinzia des te meer. Tenminste, dat vond aartsvijand Sharona. ‘Ze gaat niets eens naar een sportschool!’ Cinzia deed alsof ze van niets wist. ‘Ik ben na het gesprek met Olcay hartstikke gezond gaan doen. Geen wijn, veel water!’ Dat zal wel, maar geloven doen we haar niet meer.

Anne daarentegen ging fluitend door de casting. Een jurkje hier en een jurkje daar. Addy keek goedkeurend toe. Maar hij werd pas écht blij toen hij Sharona in één van zijn jurken bekeek. Eerlijk is eerlijk, Sharona straalde. ‘Ik wou het zo graag! Ik vond die jurken zo mooi en die mocht ik aan. En ze pasten allemaal.’ Die laatste woorden waren ongetwijfeld bedoeld als een sneer richting Cinzia.

Geen wonder dat Chelsey en Sharona door Addy werden uitgekozen en de opdracht wonnen.

Lookbook

En dus gingen de meiden hard aan de slag met Addy, de assistenten en de fotograaf. ‘Smile with your eyes!’ riep de fotograaf tegen Chesley. Goh, waar hebben we dat eerder gehoord? Haar humeur werd er helaas niet beter op. ‘Ik kreeg veel commentaar, dus het ging niet zo goed,’ vatte Chelsey het maar even samen. Ook Addy was niet enthousiast. ‘Het duurde lang en je zag dat ze moe en ongeduldig begon te worden.’

Maar dat gold niet voor Sharona. ‘Toen je Sharona zag, zag je dat ze er echt zin in had.’ Warempel, dat klopte ook nog. ‘Ik vond het leuk om voor Addy te werken. Hij is wel veeleisend,’ maar het laatste dat ze deed was mekkeren. Tot verbazing van Chelsey. ‘Ik dacht eerst dat Sharona helemaal geen concurrent was. Maar na die makeover, wow! En ze heeft een goed lijf.’

Dat vond Addy ook. Hij wees Sharona dan ook aan als winnares van de opdracht. ‘Soms kan een shoot lang duren, dan moet je na zes uur nog een perfect shot hebben.’ En dat had Sharona. Bovendien zag ze – het moet gezegd – er fenomenaal uit.

Rotzooi

De jongens hadden intussen wel wat anders aan hun hoofd in het huis. Zo ergerde Pluk zich mateloos aan de rotzooi in het huis. ‘Laten we allemaal de moeite nemen om die glazen te pakken en op te ruimen. Zit me hoog!’ ‘Want volgens Pluk moeten rommelvossen ook rekening houden met neatfreaks zoals ik.’ Anders zal het wel teveel in Pluk’s karma komen.

Toch kreeg hij een gedeelte van de groep mee. Al dan niet mopperend. ‘De meiden ruimen echt niet op. Alles zit onder de lange haren!’ Maar helpen deed hij wel. Dat konden we van John niet zeggen. Die begreep niet waar Pluk zich druk om maakte. ‘Ik ben een man, waarom zou ik dat doen? Behulpzaamheid zit niet in mijn genen.’ Het moge duidelijk zijn: het motto ‘schoonheid zit van binnen’ is niet op John van toepassing.

Special Job bij Steven van Vliet

Na het opruimen moesten de jongens aan de slag voor een casting bij mode-ontwerper Steven van Vliet. En die zocht weer jongens die konden lopen op de catwalk voor een sneak preview van zijn collectie voor gasten en zakelijke relaties.

John viel natuurlijk weer meteen in de smaak en mocht een jasje passen. ‘Het ging voor mijn gevoel goed.’ Maar dat gold ook voor de veel bescheidener Stefan. Tot lichte ergernis van John. ‘Stefan is een concurrent. Hij heeft de beste kop in het huis.’ Van Dennis was-ie dan weer niet onder de indruk. Maar die is niet eens onder de indruk van zichzelf. En al helemaal niet van zijn loopje. ‘Maar ik heb wel al aan mensen gevraagd om te kijken hoe ik loop.’ Nou, fijn. Ook Simon zag de bui al hangen. ‘Ik ben niet echt een catwalk model.’ En Pluk had een praktisch probleempje in de vorm van iets te groot jasje. ‘Het is een echt mannenmerk.’

Toch had Steven van Vliet een aardige verrassing voor ze. ‘Het is mijn bedoeling geweest om vier van jullie te boeken, maar ik vind jullie dusdanig geweldig, dat jullie het allemaal zijn geworden.’ De jongens barsten in gejuich uit. Dennis die nog niet eerder iets had gewonnen, was door het dolle heen. ‘We zijn het allemaal geworden, maar het is wel mijn eerste job. Ik heb nu iets gedaan!’

Catwalk

Maar dat ‘doen’ moest natuurlijk nog komen. Eerst konden de jongens nog oefenen op de catwalk. Coach Mark kwam om de jongens aanwijzingen te geven. ‘Ga echt knallen. Laat zien wie jullie zijn!’ Zelfs John wekte de indruk zich iets aan te trekken van Mark’s commentaar. Al was Dennis er het meest blij mee. ‘Mijn schouders kunnen veel losser!’ Als ze net zo los worden als de tong van deze flapuit komt het best goed.

De show ging ook goed. Met of zonder Mark’s hulp. In ieder geval kwamen de meiden en coaches als verrassing hen aanmoedigen. Tot plezier van Pluk. ‘Ze gingen allemaal klappen en gek doen. Dat was zo leuk!’ Coach Philip Riches werd zichtbaar verliefd op Stefan. ‘He was so beautiful!’ Daar dacht ontwerper Steven van Vliet blijkbaar ook zo over, want hij wees Stefan aan als winnaar van de catwalk.

Regels

Maar eenmaal thuis lagen er een aantal gouden enveloppen op de modellen te wachten in het huis. Pluk vond ze en rende er gillend mee door het huis.‘We hebben post!’ Janine kon haar geluk niet op. ‘Ik dacht dat er iets heel leuks ging gebeuren.’ Maar nee, dat was niet in het geval. In de enveloppen waren de gloednieuwe huisregels voor de groep te lezen. Die waren opgesteld naar aanleiding van klachten over geluidsoverlast door de buren.

Welkom in de Amsterdamse grachtengordel.

Zo mocht de wc beneden niet meer na acht uur ’s avonds gebruikt worden en moesten ze zich rond diezelfde tijd in hun kamers terug trekken. Het werd Janine allemaal teveel. ‘Janine flipte ook eventjes,’ zei Cinzia ietwat verbaasd. Volgens Janine volstrekt logisch. ‘Ik had een bliep bliep error error door mijn hoofd,’ en ze barstte in tranen uit. Rabia probeerde het begrijpen. ‘Zij heeft het gevoel dat ze in een hok zit. Geen vrijheid.’ Sharona vond het belachelijk. ‘Wat stelt ze zich nou aan.’

Je zou toch met de dag meer van Sharona houden.

Duoshoot

Het viel te hopen voor Janine dat ze een beetje was uitgehuild, want de volgende dag moesten ze een duoshoot doen voor het Franse automerk Renault. Een kruising tussen een auto en een scooter waar we de naam snel geblokkeerd hebben. Denk suf, saai en wannabe trendy. Maar natuurlijk moesten de modellen wel weer leuk met elkaar op een foto staat. En weten we niet van de vorige keren dat die duoshoot altijd problemen opleveren?

Als eerste waren John en Janine aan de beurt. Die waren best blij met elkaar, maar minder met de acrobatische toeren die uitgehaald moesten worden tijdens de shoot. Zo werd Janine in een tuigje gehesen. ‘Ik heb een spierpijn als een malle. Ik heb overal plekken op mijn lijf. Dat tuig is gewoon ongelofelijk kut.’ En John moest een poging doen om op die scooter – eh auto – te springen. Dat ging een paar keer mis en John stuiterde vrolijk terug. De fotograaf had geen medelijden. ‘Ja jongen, jij wilt model zijn!’

Sharona en Dennis mochten daarna hun kunsten vertonen. Dennis bleek degene die in het tuigje moest. ‘Shit, ik heb hoogtevrees!’ For the record, hij zweefde ongeveer een meter boven de grond. Stefan en Rabia vonden hun samenwerking ook prima gaan. ‘Eindelijk een partner die ik leuk vind,’ riep Rabia niet voor niets.

Dat probleem had Simon nu met Cinzia. ‘Ze is niet een van de sterkste vrouwelijke kandidaten.’ Want schommelen op zo’n meid is best leuk, zolang je er maar niet mee op de foto hoeft. Hij kreeg overigens gelijk, want de dramaqueen in Cinzia werd weer wakker toen ze in een tuigje werd gehesen. ‘Mag ik naar beneden. Ik heb ergens last van,’ huilde ze. Snel werd ze dan ook naar beneden getakeld.

Simon werd acuut nog chagrijniger. ‘Dit ga je toch niet menen. Deze shoot is het belangrijkste wat we deze week doen en dan begint ze te huilen!’ Dennis had wel een vermoeden wat er aan de hand was. ‘Volgens mij heeft ze last van haar punami!’ Spot on Dennis. Cinzia bekende namelijk aan booker Jeroen die ook bij de shoot aanwezig was ‘dat ze last had van een soa. En net een crème had gehad die erg brandde.’ Jeroen hoorde het gelaten aan. ‘Pijnstillers. Helpen die?’ Cinzia schudde haar hoofd. ‘Dat tuigje drukt tegen mijn ding aan!’ En dus zat er maar één ding op: Simon moest in dat tuigje.

Maar intussen spookten een hoop vragen rond in onze hoofden. Van wie had Cinzia dan die SOA? En van wie? Had ze het niet een paar keer met John gedaan? En had die het nou ook? En nee, voorlopig krijgen we geen antwoorden op die vragen. Helaas.

Voor Timothy en Chelsey verliep de shoot ook niet vlekkeloos. Met dank aan Timothy die de aanwijzingen maar niet leek te snappen. ‘De hele tijd gezeur, gezeur, gezeur! En dan in een keer: mooi, dank je wel. Doei!’ riep Timothy niet-begrijpend. De opluchting dat het over was, spatte van zijn gezicht. Gelukkig hadden we Anne en Pluk nog die alle aanwijzingen wel begrepen. ‘Klasse jongens!’ riep de opeens niet meer zo kritische fotograaf.

Anne en Pluk samen. Fotograaf: Klasse jongens!

Ruzie Cinzia en Sharona

En na al deze perikelen trok Cinzia zich eenmaal thuis maar even terug op de slaapkamer. Niet om haar eigen avonturen te overdenken, maar omdat ze vermoedde dat Sharona over haar had geroddeld. Sharona kwam maar eens verhaal halen in de slaapkamer. Cinzia wilde er niets over kwijt. ‘Je bent een achterbaks mens, je verzint dingen!’ ‘Dat doe jezelf. Jij wilde actrice worden!’ kaatste Sharona terug. Cinzia bleef uiteindelijk huilend zitten. ‘Ik stortte in.’

Waarover de ruzie ging, werd niet duidelijk. Al denken wij maar één ding: SOA.

Ontslagronde

Je zou toch bijna dankbaar zijn dat het tijd was voor de altijd zo ingewikkelde ontslagronde. Eerst moest er natuurlijk bepaald worden welke man en vrouw veilig gesteld werden deze week. Na het optellen van de special jobs, de castings en de duoshoot, werd bekend wie dat waren. Dat waren Sharona en John.

De rest van de kandidaten werd weer één voor één beoordeeld door hun coaches.

Vrouwen: Team Frederique

De meiden uit Team Frederique waren het eerst aan de beurt. Anne kreeg alle lof. ‘Je bent een kameleon’ en ‘je bent een pro.’ Rabia had het iets moeilijker, maar coach Fred deed ook hier niet dramatisch. ‘Je bent een prachtige meid. Heel professioneel, maar af en toe mag je je ook wel laten gaan.’ Rabia lachte opgelucht. Al leek ze niet goed te weten wat ze aanmoest met dat losgaan. Misschien moet ze eens advies vragen aan Cinzia. En Sharona? Daar was zelfs de concurrerende coach Olcay lovend over. ‘Weet je wat ik zo leuk vind? Je ontwikkelt je van underdog naar goede kandidaat. Ook al hoor je niet bij mij. Ik gun je het echt!’

Sharona straalde.

Wie Frederique nomineerde voor vertrek? ‘Op basis van de foto kies ik Rabia.’ En dus moest Rabia door naar The Final Runway.

Vrouwen: Team Olcay

Olcay Gulsen was alleen minder lief voor haar eigen kandidaten. ‘Je laat het een beetje door je vingers glippen. Dan hoor ik dat je een beetje humeurig bent en dat kan niet!’ riep ze tegen Chelsey. Cinzia kwam er helemaal niet meer genadig vanaf. ‘Volgens mij is het weer niet zo goed gegaan. Maar ik zag net dat je bent aangekomen in plaats van afgevallen. Je zegt dat je gezond doet, maar het resulteert in niets. En ook de foto is niet goed.’ Cinzia probeerde nog een excuus uit de kast te trekken. ‘Er waren echt betere poses waaruit de fotograaf kon kiezen!’ Olcay was er nu klaar mee. ‘Weer een excuus!’ Nee, dan was ze leuker tegen Janine. ‘Ik ben een beetje verliefd op je geworden.’

Gevolg? Olcay nomineerde – verassing – Cinzia. Zij zag het onmiddellijk niet meer zitten. ‘Ik moet tegen Rabia! Ik kan beter meteen mijn koffers pakken. Het is net alsof ik tegen Lara Stone moet lopen.’

Mannen: Team Philip Riches

En wat schetste onze verbazing? Na hun aanvaring vorige week waren coach Philip Riches en John nu poeslief tegen elkaar. ‘Wat een mooie foto!’ kirde hij tegen John. ‘Dat betekent heel veel voor mij,’ slijmde John nu nog harder. Blijkbaar hebben ze elkaar ergens gevonden. We willen niet weten waar.

Maar natuurlijk keek Riches ook verliefd naar Stefan. ‘Je deed het zo goed.’ Nou, mooi. Dat vond Stefan zelf ook. Zoals gebruikelijk had Timothy weer de lachers op zijn hand. ‘I think i look like a moron on the picture. Look like a schlemiel.’ En hij deed een hilarische poging om zijn pose van de duoshoot na te doen. De jury lag dubbel. Waren ze ook maar zo te spreken over de foto.

En dus restte Riches niets anders dan Timothy te nomineren voor de Final Runway.

Mannen: Team Mark

Het saaiste werd natuurlijk weer voor laatst bewaard, want coach Mark mag dan wel een veelgevraagd model zijn, meneer is nog duffer dan een pakje boter. Gelukkig was-ie lief voor Dennis en zijn foto. ‘Ik zie weer de knappe jongen.Goed gedaan.’ Simon kwam er niet goed vanaf. ‘Ik vind dit een van je slechtere foto’s. Ik zie daar een grote man staan, maar dat komt er niet uit op de foto.’Ook had hij kritiek op Pluk: ‘Ik vind je er minder fris uitzien.’Gelukkig had Pluk een kant-en-klare-oplossing. ‘Dat ga ik oplossen door in een andere kamer te gaan liggen.’

Geen idee wat-ie nu in zijn huidige kamer doet. Ik weet niet of ik het wel wil weten.

Voor Mark zat er niets anders op dan Simon te nomineren.

Final runway

De uitslag van die Final Runway zal dan ook niemand verbazen. Cinzia werd er eindelijk uitgeschopt en dat gold ook voor Timothy. Rabia en Simon konden opgelucht ademhalen.

Volgende week is het nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dan wordt er ruzie gemaakt om een man en hebben sommige kandidaten een beetje moeite met de aanwezigheid van een paard tijdens de fotoshoot.

Te dik?

Cinzia is één van die modellen met een attitude. Al was ze behoorlijk onder de indruk van haar nominatie. Want het had niet veel gescheeld of zij was vertrokken in plaats van Saskia. ‘Ik moet afvallen. Daar ben ik al hard mee bezig,’ vertelde ze met een uitgestreken gezicht. Mevrouw kreeg namelijk de ene na de andere opmerking over haar gewicht naar haar hoofd geslingerd. Simon vond het stiekem het figuur van Cinzia helemaal niet erg. ‘Sommige mensen vinden haar als model te dik, maar als ik haar in het uitgaansleven zou tegenkomen, zou ik die rondingen niet erg vinden. Ik zou er best op kunnen schommelen.’

Je kunt zeggen wat je wilt, maar af en toe zijn heteromannen best goed voor het zelfbeeld van vrouwen.

Toch maakte coach Olcay Gulsen zich zorgen en ze besloot Cinzia in het huis maar eens met een bezoekje te vereren. Je leest het goed: speciaal voor Cinzia. Je zou toch bijna denken dat Gulsen wil dat Cinzia gaat winnen. En hoe doe je dat? Dan begin je met een preek. ‘Je toont wel inzet, maar je bent soms laks,’ begon dominee Gulsen. Maar Cinzia, die zo ongeveer de koningin der verzinnen van excuses is, had natuurlijk de volgende smoes in de aanbieding. ‘Misschien is het laksheid. Maar zo bedoel ik het niet!’ Daarna begon ze een verhaaltje over ‘hoe ze zo onzeker was omdat ze zich de dikste uit de groep voelde.’ En nee, Olcay greep niet genoeg in. Na afloop van het gesprek wist een stralende Cinzia ons te vertellen ‘dat ze volgens Olcay best ver kan komen.’

Yeah right. Met drie trappen onder de kont zeker.

Special Job bij Addy van den Krommenacker

Aan Cinzia nu om te bewijzen tijdens de casting voor een special job bij mode-ontwerper Addy van den Krommenacker. De opdracht?Als model uitgekozen worden voor het maken van een zogenoemd ‘lookbook.’ Cinzia zag het helemaal zitten. ‘Ik ben al eerder voor een optie geweest bij hem. Het zijn mooie jurken en het is een leuke man. En hij houdt net als ik van Italië.’ Hartstikke mooi en aardig, zolang Cinzia ‘de jurken maar voelde.’ Want daar was Addy naar op zoek. ‘Ze moet echt de jurken showen!’ lichtte hij maar toe.

Janine zag de bui al hangen. ‘Die jurken zijn helemaal niet mijn ding. Het is allemaal over de top. Ben ik niet zo van.’ En Addy was op zijn beurt weer niet gecharmeerd van Janine’s lengte. ‘1,71?’ Nee, die twee lagen elkaar niet. Gelukkig was het meteen raak tussen Addy en Chelsey. Zij mocht dan ook als eerste een jurk passen. ‘Ze past er mooi in,’ knikte Addy goedkeurend. Al liet hij Rabia aan zich voorbij gaan. Rabia was niet verbaasd. ‘De jurken zijn heel mooi, maar niet echt mijn ding. Hij leek ook niet echt geïnteresseerd in mij. Maar misschien is dat zijn natuurlijke houding.’ En dus kon Rabia – zonder iets te passen – weer weg.

Best bijzonder voor een meisje dat de eerste weken nog alle opdrachten binnen haalde.

Cinzia was daarna aan de beurt. Ze koesterde nog een sprankje hoop. ‘Ik wist dat hij ook vollere vrouwen gebruikt op de catwalk, dus ik dacht dat het wel kon.’ Maar Addy en zijn assistenten keken zorgelijk naar elkaar toen ze Cinzia bekeken en haar maten opnamen. Desondanks mocht ze toch een jurk passen. Maar nee, hij paste niet. Hoe Addy himself nog zijn best deed om de jurk dicht te krijgen. Aan meneer van den Krommenacker lag het dan ook niet. Aan Cinzia des te meer. Tenminste, dat vond aartsvijand Sharona. ‘Ze gaat niets eens naar een sportschool!’ Cinzia deed alsof ze van niets wist. ‘Ik ben na het gesprek met Olcay hartstikke gezond gaan doen. Geen wijn, veel water!’ Dat zal wel, maar geloven doen we haar niet meer.

Anne daarentegen ging fluitend door de casting. Een jurkje hier en een jurkje daar. Addy keek goedkeurend toe. Maar hij werd pas écht blij toen hij Sharona in één van zijn jurken bekeek. Eerlijk is eerlijk, Sharona straalde. ‘Ik wou het zo graag! Ik vond die jurken zo mooi en die mocht ik aan. En ze pasten allemaal.’ Die laatste woorden waren ongetwijfeld bedoeld als een sneer richting Cinzia.

Geen wonder dat Chelsey en Sharona door Addy werden uitgekozen en de opdracht wonnen.

Lookbook

En dus gingen de meiden hard aan de slag met Addy, de assistenten en de fotograaf. ‘Smile with your eyes!’ riep de fotograaf tegen Chesley. Goh, waar hebben we dat eerder gehoord? Haar humeur werd er helaas niet beter op. ‘Ik kreeg veel commentaar, dus het ging niet zo goed,’ vatte Chelsey het maar even samen. Ook Addy was niet enthousiast. ‘Het duurde lang en je zag dat ze moe en ongeduldig begon te worden.’

Maar dat gold niet voor Sharona. ‘Toen je Sharona zag, zag je dat ze er echt zin in had.’ Warempel, dat klopte ook nog. ‘Ik vond het leuk om voor Addy te werken. Hij is wel veeleisend,’ maar het laatste dat ze deed was mekkeren. Tot verbazing van Chelsey. ‘Ik dacht eerst dat Sharona helemaal geen concurrent was. Maar na die makeover, wow! En ze heeft een goed lijf.’

Dat vond Addy ook. Hij wees Sharona dan ook aan als winnares van de opdracht. ‘Soms kan een shoot lang duren, dan moet je na zes uur nog een perfect shot hebben.’ En dat had Sharona. Bovendien zag ze – het moet gezegd – er fenomenaal uit.

Rotzooi

De jongens hadden intussen wel wat anders aan hun hoofd in het huis. Zo ergerde Pluk zich mateloos aan de rotzooi in het huis. ‘Laten we allemaal de moeite nemen om die glazen te pakken en op te ruimen. Zit me hoog!’ ‘Want volgens Pluk moeten rommelvossen ook rekening houden met neatfreaks zoals ik.’ Anders zal het wel teveel in Pluk’s karma komen.

Toch kreeg hij een gedeelte van de groep mee. Al dan niet mopperend. ‘De meiden ruimen echt niet op. Alles zit onder de lange haren!’ Maar helpen deed hij wel. Dat konden we van John niet zeggen. Die begreep niet waar Pluk zich druk om maakte. ‘Ik ben een man, waarom zou ik dat doen? Behulpzaamheid zit niet in mijn genen.’ Het moge duidelijk zijn: het motto ‘schoonheid zit van binnen’ is niet op John van toepassing.

Special Job bij Steven van Vliet

Na het opruimen moesten de jongens aan de slag voor een casting bij mode-ontwerper Steven van Vliet. En die zocht weer jongens die konden lopen op de catwalk voor een sneak preview van zijn collectie voor gasten en zakelijke relaties.

John viel natuurlijk weer meteen in de smaak en mocht een jasje passen. ‘Het ging voor mijn gevoel goed.’ Maar dat gold ook voor de veel bescheidener Stefan. Tot lichte ergernis van John. ‘Stefan is een concurrent. Hij heeft de beste kop in het huis.’ Van Dennis was-ie dan weer niet onder de indruk. Maar die is niet eens onder de indruk van zichzelf. En al helemaal niet van zijn loopje. ‘Maar ik heb wel al aan mensen gevraagd om te kijken hoe ik loop.’ Nou, fijn. Ook Simon zag de bui al hangen. ‘Ik ben niet echt een catwalk model.’ En Pluk had een praktisch probleempje in de vorm van iets te groot jasje. ‘Het is een echt mannenmerk.’

Toch had Steven van Vliet een aardige verrassing voor ze. ‘Het is mijn bedoeling geweest om vier van jullie te boeken, maar ik vind jullie dusdanig geweldig, dat jullie het allemaal zijn geworden.’ De jongens barsten in gejuich uit. Dennis die nog niet eerder iets had gewonnen, was door het dolle heen. ‘We zijn het allemaal geworden, maar het is wel mijn eerste job. Ik heb nu iets gedaan!’

Catwalk

Maar dat ‘doen’ moest natuurlijk nog komen. Eerst konden de jongens nog oefenen op de catwalk. Coach Mark kwam om de jongens aanwijzingen te geven. ‘Ga echt knallen. Laat zien wie jullie zijn!’ Zelfs John wekte de indruk zich iets aan te trekken van Mark’s commentaar. Al was Dennis er het meest blij mee. ‘Mijn schouders kunnen veel losser!’ Als ze net zo los worden als de tong van deze flapuit komt het best goed.

De show ging ook goed. Met of zonder Mark’s hulp. In ieder geval kwamen de meiden en coaches als verrassing hen aanmoedigen. Tot plezier van Pluk. ‘Ze gingen allemaal klappen en gek doen. Dat was zo leuk!’ Coach Philip Riches werd zichtbaar verliefd op Stefan. ‘He was so beautiful!’ Daar dacht ontwerper Steven van Vliet blijkbaar ook zo over, want hij wees Stefan aan als winnaar van de catwalk.

Regels

Maar eenmaal thuis lagen er een aantal gouden enveloppen op de modellen te wachten in het huis. Pluk vond ze en rende er gillend mee door het huis.‘We hebben post!’ Janine kon haar geluk niet op. ‘Ik dacht dat er iets heel leuks ging gebeuren.’ Maar nee, dat was niet in het geval. In de enveloppen waren de gloednieuwe huisregels voor de groep te lezen. Die waren opgesteld naar aanleiding van klachten over geluidsoverlast door de buren.

Welkom in de Amsterdamse grachtengordel.

Zo mocht de wc beneden niet meer na acht uur ’s avonds gebruikt worden en moesten ze zich rond diezelfde tijd in hun kamers terug trekken. Het werd Janine allemaal teveel. ‘Janine flipte ook eventjes,’ zei Cinzia ietwat verbaasd. Volgens Janine volstrekt logisch. ‘Ik had een bliep bliep error error door mijn hoofd,’ en ze barstte in tranen uit. Rabia probeerde het begrijpen. ‘Zij heeft het gevoel dat ze in een hok zit. Geen vrijheid.’ Sharona vond het belachelijk. ‘Wat stelt ze zich nou aan.’

Je zou toch met de dag meer van Sharona houden.

Duoshoot

Het viel te hopen voor Janine dat ze een beetje was uitgehuild, want de volgende dag moesten ze een duoshoot doen voor het Franse automerk Renault. Een kruising tussen een auto en een scooter waar we de naam snel geblokkeerd hebben. Denk suf, saai en wannabe trendy. Maar natuurlijk moesten de modellen wel weer leuk met elkaar op een foto staat. En weten we niet van de vorige keren dat die duoshoot altijd problemen opleveren?

Als eerste waren John en Janine aan de beurt. Die waren best blij met elkaar, maar minder met de acrobatische toeren die uitgehaald moesten worden tijdens de shoot. Zo werd Janine in een tuigje gehesen. ‘Ik heb een spierpijn als een malle. Ik heb overal plekken op mijn lijf. Dat tuig is gewoon ongelofelijk kut.’ En John moest een poging doen om op die scooter – eh auto – te springen. Dat ging een paar keer mis en John stuiterde vrolijk terug. De fotograaf had geen medelijden. ‘Ja jongen, jij wilt model zijn!’

Sharona en Dennis mochten daarna hun kunsten vertonen. Dennis bleek degene die in het tuigje moest. ‘Shit, ik heb hoogtevrees!’ For the record, hij zweefde ongeveer een meter boven de grond. Stefan en Rabia vonden hun samenwerking ook prima gaan. ‘Eindelijk een partner die ik leuk vind,’ riep Rabia niet voor niets.

Dat probleem had Simon nu met Cinzia. ‘Ze is niet een van de sterkste vrouwelijke kandidaten.’ Want schommelen op zo’n meid is best leuk, zolang je er maar niet mee op de foto hoeft. Hij kreeg overigens gelijk, want de dramaqueen in Cinzia werd weer wakker toen ze in een tuigje werd gehesen. ‘Mag ik naar beneden. Ik heb ergens last van,’ huilde ze. Snel werd ze dan ook naar beneden getakeld.

Simon werd acuut nog chagrijniger. ‘Dit ga je toch niet menen. Deze shoot is het belangrijkste wat we deze week doen en dan begint ze te huilen!’ Dennis had wel een vermoeden wat er aan de hand was. ‘Volgens mij heeft ze last van haar punami!’ Spot on Dennis. Cinzia bekende namelijk aan booker Jeroen die ook bij de shoot aanwezig was ‘dat ze last had van een soa. En net een crème had gehad die erg brandde.’ Jeroen hoorde het gelaten aan. ‘Pijnstillers. Helpen die?’ Cinzia schudde haar hoofd. ‘Dat tuigje drukt tegen mijn ding aan!’ En dus zat er maar één ding op: Simon moest in dat tuigje.

Maar intussen spookten een hoop vragen rond in onze hoofden. Van wie had Cinzia dan die SOA? En van wie? Had ze het niet een paar keer met John gedaan? En had die het nou ook? En nee, voorlopig krijgen we geen antwoorden op die vragen. Helaas.

Voor Timothy en Chelsey verliep de shoot ook niet vlekkeloos. Met dank aan Timothy die de aanwijzingen maar niet leek te snappen. ‘De hele tijd gezeur, gezeur, gezeur! En dan in een keer: mooi, dank je wel. Doei!’ riep Timothy niet-begrijpend. De opluchting dat het over was, spatte van zijn gezicht. Gelukkig hadden we Anne en Pluk nog die alle aanwijzingen wel begrepen. ‘Klasse jongens!’ riep de opeens niet meer zo kritische fotograaf.

Anne en Pluk samen. Fotograaf: Klasse jongens!

Ruzie Cinzia en Sharona

En na al deze perikelen trok Cinzia zich eenmaal thuis maar even terug op de slaapkamer. Niet om haar eigen avonturen te overdenken, maar omdat ze vermoedde dat Sharona over haar had geroddeld. Sharona kwam maar eens verhaal halen in de slaapkamer. Cinzia wilde er niets over kwijt. ‘Je bent een achterbaks mens, je verzint dingen!’ ‘Dat doe jezelf. Jij wilde actrice worden!’ kaatste Sharona terug. Cinzia bleef uiteindelijk huilend zitten. ‘Ik stortte in.’

Waarover de ruzie ging, werd niet duidelijk. Al denken wij maar één ding: SOA.

Ontslagronde

Je zou toch bijna dankbaar zijn dat het tijd was voor de altijd zo ingewikkelde ontslagronde. Eerst moest er natuurlijk bepaald worden welke man en vrouw veilig gesteld werden deze week. Na het optellen van de special jobs, de castings en de duoshoot, werd bekend wie dat waren. Dat waren Sharona en John.

De rest van de kandidaten werd weer één voor één beoordeeld door hun coaches.

Vrouwen: Team Frederique

De meiden uit Team Frederique waren het eerst aan de beurt. Anne kreeg alle lof. ‘Je bent een kameleon’ en ‘je bent een pro.’ Rabia had het iets moeilijker, maar coach Fred deed ook hier niet dramatisch. ‘Je bent een prachtige meid. Heel professioneel, maar af en toe mag je je ook wel laten gaan.’ Rabia lachte opgelucht. Al leek ze niet goed te weten wat ze aanmoest met dat losgaan. Misschien moet ze eens advies vragen aan Cinzia. En Sharona? Daar was zelfs de concurrerende coach Olcay lovend over. ‘Weet je wat ik zo leuk vind? Je ontwikkelt je van underdog naar goede kandidaat. Ook al hoor je niet bij mij. Ik gun je het echt!’

Sharona straalde.

Wie Frederique nomineerde voor vertrek? ‘Op basis van de foto kies ik Rabia.’ En dus moest Rabia door naar The Final Runway.

Vrouwen: Team Olcay

Olcay Gulsen was alleen minder lief voor haar eigen kandidaten. ‘Je laat het een beetje door je vingers glippen. Dan hoor ik dat je een beetje humeurig bent en dat kan niet!’ riep ze tegen Chelsey. Cinzia kwam er helemaal niet meer genadig vanaf. ‘Volgens mij is het weer niet zo goed gegaan. Maar ik zag net dat je bent aangekomen in plaats van afgevallen. Je zegt dat je gezond doet, maar het resulteert in niets. En ook de foto is niet goed.’ Cinzia probeerde nog een excuus uit de kast te trekken. ‘Er waren echt betere poses waaruit de fotograaf kon kiezen!’ Olcay was er nu klaar mee. ‘Weer een excuus!’ Nee, dan was ze leuker tegen Janine. ‘Ik ben een beetje verliefd op je geworden.’

Gevolg? Olcay nomineerde – verassing – Cinzia. Zij zag het onmiddellijk niet meer zitten. ‘Ik moet tegen Rabia! Ik kan beter meteen mijn koffers pakken. Het is net alsof ik tegen Lara Stone moet lopen.’

Mannen: Team Philip Riches

En wat schetste onze verbazing? Na hun aanvaring vorige week waren coach Philip Riches en John nu poeslief tegen elkaar. ‘Wat een mooie foto!’ kirde hij tegen John. ‘Dat betekent heel veel voor mij,’ slijmde John nu nog harder. Blijkbaar hebben ze elkaar ergens gevonden. We willen niet weten waar.

Maar natuurlijk keek Riches ook verliefd naar Stefan. ‘Je deed het zo goed.’ Nou, mooi. Dat vond Stefan zelf ook. Zoals gebruikelijk had Timothy weer de lachers op zijn hand. ‘I think i look like a moron on the picture. Look like a schlemiel.’ En hij deed een hilarische poging om zijn pose van de duoshoot na te doen. De jury lag dubbel. Waren ze ook maar zo te spreken over de foto.

En dus restte Riches niets anders dan Timothy te nomineren voor de Final Runway.

Mannen: Team Mark

Het saaiste werd natuurlijk weer voor laatst bewaard, want coach Mark mag dan wel een veelgevraagd model zijn, meneer is nog duffer dan een pakje boter. Gelukkig was-ie lief voor Dennis en zijn foto. ‘Ik zie weer de knappe jongen.Goed gedaan.’ Simon kwam er niet goed vanaf. ‘Ik vind dit een van je slechtere foto’s. Ik zie daar een grote man staan, maar dat komt er niet uit op de foto.’Ook had hij kritiek op Pluk: ‘Ik vind je er minder fris uitzien.’Gelukkig had Pluk een kant-en-klare-oplossing. ‘Dat ga ik oplossen door in een andere kamer te gaan liggen.’

Geen idee wat-ie nu in zijn huidige kamer doet. Ik weet niet of ik het wel wil weten.

Voor Mark zat er niets anders op dan Simon te nomineren.

Final runway

De uitslag van die Final Runway zal dan ook niemand verbazen. Cinzia werd er eindelijk uitgeschopt en dat gold ook voor Timothy. Rabia en Simon konden opgelucht ademhalen.

Volgende week is het nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dan wordt er ruzie gemaakt om een man en hebben sommige kandidaten een beetje moeite met de aanwezigheid van een paard tijdens de fotoshoot.

© 2012, Danielle. All rights reserved.

Leave a Reply