River Island

America’s Next Topmodel 14: Aflevering 12 – De Finale

0 comments

ANTM Cycle 14 | 02/05/2011

Het was erop of eronder voor twee kandidaten van America’s Next Topmodel 14 vorige week, want ze mochten dan wel bij de laatste vier zijn beland, er moesten toch twee meisjes naar huis.  Alexandra en Angelae konden uiteindelijk vertrekken en dat betekent dat Raina en Krista vanavond gaan vechten om de winst. Wie wint? Wij zetten ons geld in op de superfanatieke Krista …

Maar vooralsnog waren Krista en Raina uitermate blij. ‘Ik ben zo trots op mezelf,’ gilde Raina. Dat was Krista ook. Krista: ‘Ik ben nu vastbesloten. Ik wil winnen en dus moet ik Raina verslaan.’ Goh, dat is toevallig, want Raina wilde Krista verslaan. En verheugde zich zelfs op haar Covergirlshoot. ‘I wanna win! Dat had ik vroeger ook toen ik op hoog niveau volleybal speelde,’ gilde Raina nog harder die duidelijk iets teveel zelfhulpboekjes heeft gelezen. Krista bleef nuchter: ’Ik heb vijf keer auditie gedaan. Ik ben strijdlustig. Dat heb ik van mijn moeder. Ik ga winnen.’

Amen.

Een minpuntje. Krista kan Raina niet uitstaan. ‘In de finale met Raina staan valt me zwaar. Zij is zo over the top.’ Krista kan namelijk niet zo goed tegen dat overenthousiaste gelul van Raina. Die had een vaag vermoeden. ‘Volgens mij mag Krista me niet, maar ik ben een heel optimistisch mens.’ Eh, maak daar maar gerust hysterisch optimistisch van. Raina gilde dan nu ook nog harder. ‘Maar ik was ook zo opgewonden dat het me bijna te veel werd.’

Zeker toen de helikopter zag die Krista en heur optimistische zelf naar een ander gedeelte van Nieuw-Zeeland zou vervoeren. ‘ Look at the helicopter! Wooh! Wooh! Look at the landscape! Wooh!’ En ondanks dat Krista daar gek van werd, genoot ze zelf ook van de vlucht. Helemaal toen ze werden afgezet in een luxe resort. ‘Great, i need a drink,’ riep Krista.

Maar zoveel kon ze niet drinken, want Miss J. wachtte hen toch op met de mededeling dat ze de volgende ochtend de Covergirlreclame op moesten nemen. Doel? Een hele collectie aanprijzen. Raina kon niet wachten. ‘NO WAY!’ gilde Raina. ‘I’m gonna study, stuydy, study!’ En daar had ze een reden voor. ‘ Ik zag dat Krista nerveuzer was. Ik ben losser en speelser en dat past bij Covergirl.’

Covergirl reclame

De volgende ochtend was Raina er ook helemaal klaar voor, al glimlachte Krista nog wat onzeker. De gezichten stonden iets meer gespannen toe de winnares van cycle 13, Nicole, haar intrede maakte. En natuurlijk gaf die een ton adviezen. Dat gold ook de visagisten die duidelijk Covergirl aan de vrouw moesten brengen. Daar trok Raina zich niets van aan. ‘Ik draag Covergirl make-up. Ik weet waar ik het over heb.’

Dat mogen we hopen.

En terwijl Raina als eerste aan de beurt was om foto’s te maken, ging Krista meteen aan de slag voor de camera. Mevrouw had de hele tekst uit haar hoofd geleerd, maar wist keer op keer haar takes te verprutsen. ‘Ik wil niet met kaarten werken, ik wil het allemaal uit mijn geheugen doen!’ Maar dat ging niet echt goed. En dus zat er maar één ding op: een toevlucht nemen tot de cue cards. Mevrouw kreeg namelijk een blackout waar je U tegen zegt.

Maar ze bleef wel lachen. Tot opluchting van coach Jay Alexander. ‘Andere meiden zouden instorten, maar Krista bezweek niet onder de druk en ik heb nu een take waar ik iets mee kan. ‘ Daarna mocht Krista haar best doen op de foto’s. En rekende maar dat ze dat deed. ‘Raina is knap, ik ben veelzijdig. Raina heeft alleen die courtisane look. Ik heb meer.’

Grrrr!

Raina was intussen ook aan het stuntelen tijdens de reclame. ‘Ik was niet zo spontaan als anders. Ik wilde zo graag laten zien dat ik de cue cards niet nodig had.’ Die had ze ook niet nodig, maar dat ging ten koste van iets anders. En dat heet poseren. ‘Raina kende haar tekst, maar het lukte niet om tegelijkertijd te poseren,’ oordeelde coach Jay.

Daarna werd er geposeerd voor een cover van het blad Seventeen, want wie wint, mag op de cover. Dat is al honderd jaar zo. En dus waren beide dames vastberaden. Zeker Raina. ‘Krista is meer haute couture. Ik ben jonger en frisser. Misschien werkt dat in mijn voordeel.’ Krista had intussen een groter doel voor ogen. ‘Ik wil ook meer donkerbruine chocolade modellen zien. Ik ben hier niet alleen voor mezelf! Ik wil andere donkere meiden laten zien dat ze niet lelijk zien.’ Overigens was fotograaf en jurylid Nigel Barker van beiden onder de indruk.

Familieportret

Eenmaal bij terugkomst stond de twee meiden een verrassing te wachten. En dat was Tyra Banks die met een hoop camera-apparatuur vastbesloten was familieportretten te maken van de meisjes en hun familie. Voor het gemak hadden ze Krista’s ouders en Raina’s vader laten overvliegen. De meiden huilden de ogen uit hun mooie koppies. De ouders stonden erbij te stralen. En ja, het werden mooie foto’s. Maar daarna moesten de meiden afscheid nemen van hun familie. Krista was na dit weerzien nog vastberadener. ‘Ik geef eten, drinken en slapen op als ik de rest van mijn leven dit mag doen.’

Lopen tijdens de modeshow

Hartstikke leuk, maar dan moesten ze zich nog wel eerst even bewijzen tijdens een modeshow van Anna Sui onder het toeziend oog van Tyra Banks, de coaches en Andre Leon Talley. Ook de voormalige kandidaten Alasia, Jessica, Alexandra en Angelae liepen mee in de modeshow. De verhoudingen waren nog steeds niet veranderd. Zo bleken Alasia, Angelae en Alexandra in het kamp van Krista te zetten en was Jessica nog steeds ‘camp Raina.’

Intussen liep de spanning voor de twee meiden hoog op. Al ging Krista als een speer over de catwalk. ‘My walk is very straight and edgy.’ Dat was het ook. Raina genoot er ook van; ‘It’s my time to shine. Ik geniet er echt van. Ik ga aan iedereen mijn persoonlijkheid laten zien.’ Heeft ze ook gedaan, als je tenminste van het loopje van vrouwelijke bouwvakkers houdt. Dat gold niet voor Krista, ‘Het is chaotisch, but it’s heaven!’ gilde Krista.

Na afloop van de modeshow verkeerde Krista dan ook ergens op ‘cloud 25.’ Raina was ook dolenthousiast. ‘Ik heb nu verschillende dingen gedaan, nu wil ik ook winnen!’ Tyra Banks ondervroeg hen natuurlijk waarom zij moesten winnen. En natuurlijk gilden ze ‘dat ze dit niet voor zichzelf deden.’

Neuh, Krista wilde laten zien ‘dat als zij dit kan, andere donkere meiden dit ook kunnen.’ ‘So, you’re calling is bigger than you,’oordeelde Tyra. Met betraande ogen knikte Krista. Raina vertelde dat ze vroeger werd gepest. Ook daar had Tyra een pasklaar antwoord op. ‘Jij kunt aan andere mensen duidelijk maken dat anders zijn ook mooi is.’

Finale

Maar een bigger calling of niet, de jury beoordeelde de meiden toch echt op de modeshow, de cover en de reclame voor Covergirl. ‘All dreck is gone! You have made it!’ gilde Tyra dan ook enthousiast toen de meiden binnen stapten voor de jurybeoordeling.

Allereerst werd hun verschijning tijdens de modeshow beoordeeld. Krista kwam er goed vanaf. ‘Het zag er echt en luchtig uit. Het was alleen een beetje tuttig.’ Over het loopje van Raina waren de meningen verdeeld. ‘Je liep nogal zwaar, maar ik vond je lach mooi.’ Dat laatste vond Andre Leon Talley ook. Al vond hij haar lopen als een werkpaard. Daar was Tyra Banks het niet mee eens. ‘Ik ben gek op de werkpaardenstap.’

Ook bij de foto van Covergirl voelde de jury geen passie in Raina’s ogen. ‘Al ben je wel the all american girl.’ Zo, voormalige perstkoppen van Raina, stop die maar in je … En toen kregen we Krista die had besloten niet te lachen op de foto. Pakte niet goed uit, maar tot onze verbazing vond de jury het mooi. Al had Krista één fout gemaakt. ‘Ik vind de foto bijzonder mooi, maar je lacht niet met je ogen!’ gilde Tyra Banks.

Smize baby smize. En wij maar denken dat Tyra Banks die onzin achter zich had gelaten. Fout.

Raina kreeg ook kritiek op haar reclame voor Covergirl. Want ondanks wat geblaat ‘dat ze prachtige ogen had,’ bleek uiteindelijk toch dat iedereen vond ‘dat het leek alsof ze voorlas.’ Krista kwam er genadiger vanaf, want wat ze zichzelf toch goed gedragen tijdens haar black-out.

En toen wisten we het stiekem; Krista ging winnen.

Zeker tijdens de evaluatie waarin werd gezegd dat Krista het betere lichaam had, maar dat Raina in het bezit was van een mooier gezicht. Met een kanttekening; Krista is haute couture. In de ogen van Vogue man Andre Leon Talley dan. En was dat niet precies waar ze deze reeks naar op zoek waren? Al had Andre Leon Talley het laatste woord. ‘Ze zijn beide geweldig!’

Hear hear.

Krista wint

En dus won Krista. ‘I’m sorry!’ gilde ze in een zeldzaam moment van zelfreflexie tegen Raina, maar die bleef lachen. ‘Ik ben totaal niet verdrietig, ik heb zoveel bereikt. Ik ben een model geworden. Dit is niet het einde.’ Krista was compleet in tranen. ‘Ik ben overweldigd. Ik kan het niet geloven. Ik moet mezelf knijpen. Dit is niet echt! Nu heb ik andere mensen laten zien dat je wat kan bereiken. Voor mij uit Pine Bluff en waar niemand ooit weggaat, ben ik weggegaan. Andere mensen kunnen nu naar mij opkijken.’ En daarna gilde Krista even hard als Raina. ‘I won America’s Next Topmodel!’

En wij gilden hard mee, want wij  hebben – lieve mensen – ons geld goed ingezet.

Update: Op maandag 9 mei was er nog een terugblik op seizoen 14 van ANTM. Daar is geen recap van beschikbaar op Scriptgirl.nl

© 2011, Danielle. All rights reserved.

Leave a Reply