River Island

Benelux Next Top Model: aflevering 9 – op naar de finale

2 comments

BNTM, Film & TV | 08/11/2010

Het was vorige week in Benelux Next Top Model d’r op of d’r onder: Wie zou doorgaan naar de finale? Alix, Marjolein, Melissa en Renee waren de gelukkigen. Yaëlle moest toch echt d’r koffers pakken. Maar als de overgebleven meisjes dachten dat ze nu lekker relaxed naar de finale konden toeleven hadden ze ‘t mis. Aan de bak moesten ze. En drie maal raden wie ‘t weer op een huilen zette? Juist, onze huilebalk Marjolein. Dat belooft nog wat.

Want het was vooral de bedoeling dat we deze aflevering de modellen beter leren kennen en ze nu aan het werk zien. De mens achter het model, weet U wel. En hoe kan dat nu beter als je al weet hoe die modellen gaan lopen op een catwalk. Als aardig voorproefje werd er bedacht dat de meisjes nu alvast hun eerste grote modeshow konden lopen. Dat combineer je weer met een aantal terugblik-momenten en tadaaa, daar is weer een aflevering vol.

En nou niet meteen denken dat het een modeshow voor Dolce&Gabbana of Prada was, want natuurlijk moest de kleding van de sponsor ook goed in beeld komen. Inderdaad, de meiden mochten mee lopen met een show van C&A in Duitsland. De meiden leken zowaar wat bijgeleerd te hebben op ‘t vlak van acteren, want toen dat werd medegedeeld door coach Jani, keken ze zowaar blij. Marjolein straalde zowat van opper geluk.

Had ze misschien beter niet kunnen doen, want Daphne Deckers waarschuwde ons nog even in haar belerende momentjes ‘dat het niet zo makkelijk is als het lijkt.’ En als ’t geheugen ons niet in de steek laat, kunnen we nog herinneren dat Alix niet met de heupen kon bewegen, Melissa liep als een vrachtwagenchauffeur en dat ze het grote catwalkwonder Yaëlle er vorige week hadden uitgegooid.

‘Maar dan moeten jullie wel kunnen lopen,’ zei Jani dan ook waarschuwend. ‘Hebben jullie geoefend,’ dreigde hij. De meiden knikten. Zelfs Alix. Die had blijkbaar de laatste weken echt met haar heupen geschud. De C&A mevrouw dook ook weer op, ‘om de modellen te coachen en te stylen, want jullie kleding moet natuurlijk wel op de catwalk verkopen.’

U meent het, mevrouw van de C&A. Echt waar?

Ze nam ze dan ook eerst mee naar de eerste fijne bezigheid van die dag: het doorpassen. Melissa ontpopte zich als de nieuwe Renee en nam zich voor om zoveel mogelijk setjes te scoren. Want hoe meer setjes, hoe meer je die catwalk op kon.

Maar voordat we konden raden of Melissa hier in slaagde, kregen we ‘het kennismakingsmoment bij de modellen thuis.’ Ieder jurylid ging ‘ns gezellig met een kandidaat babbelen aan de keukentafel, op de bank of in de tuin.

Koffietijd was er niets bij.

‘Je ergste nachtmerrie is hier,’ galmde al Mr. B aan de deur van Alix. Zo keek ze ook naar ‘m toen ze de deur opentrok. Maar waarschijnlijk zou ik dat ook doen als iemand harder gilde dan m’n eigen deurbel. Daphne Deckers verraste Melissa op d’r eigen school tussen de jongens. Onze vriendin Melisssa studeert namelijk bouwkunde en architectuur. Of zoiets in die richting. En is een van weinige vrouwen daar. De bofkont.

Marjolein zat er ook warmpjes bij in haar eigen tuin met een zwembad en een cocktailtje in de hand. Tegen dat cocktailtje bleek jurylid en fotograaf Geert ook weinig bezwaar te hebben. Mooie aanleiding om meteen maar even aan Marjolein voor te leggen ‘dat ze toch aardig wat dronk.’ Dat vond Marjolein natuurlijk reuze meevallen. ‘Op zich drink ik niet zo veel. Ik drink even veel als mijn familie en vrienden. Ach, misschien zijn we wel allemaal zuipschuiten.’

Heerlijk die Bourgondische Vlamingen. Doe ons ook nog zo’n vodka-cranberry cocktailtje.

Jani moest het bij Renee ’t zonder een cocktail doen, maar werd gratis en voor niets getrakteerd op de tonnen zelfverzekerdheid van Miss Renee op de bank in heur prachtige appartement. Alix en Mr. B. zaten tres bescheiden aan een keukentafel. Paste niet bij Mr.B. We verwachten dat-ie ieder moment een magnumfles champagne tevoorschijn kon halen en ‘nu zuipen Alix!’ zou roepen.

Na ja, had-ie maar bij Marjolein moeten zitten.

Maar het was snel over met het keukentafelgeluk, want daarna werd er weer overgeschakeld op de harde wereld die een modeshow heet. En dat doorpassen ging niet iedereen makkelijk af. Niet iedereen heet Melissa per slot van rekening. Zo worstelde Alix met haar maat. ‘Je bent geen maat 34,’spraken ze haar bestraffend toe. Een broekje van een setje kon daarna ook meteen uit. ‘Het zit te strak,’ gilde de modenicht die de modeshow regelde. ‘Nu wordt het echt duidelijk dat ik moet trainen,’ zei Alix die voor het eerst de indruk wekte dat ze écht iets van de kritiek aantrok.

Melissa ging inmiddels als een dolle en kreeg ’t voor elkaar dat ze al drie setjes in de zak had. Renee daarentegen had ’t moeilijk. ‘De lat ligt hoog,’ piepte ze. Mevrouw bleek namelijk een tikkie te klein tussen die andere modellen van 1.80 met benen in hun nek. ‘Ik zag die lange benen en ik dacht; daar ga ik.’ Tot overduidelijk plezier van Melissa. ‘Toen zag die zelfverzekerde Renee er niet meer uit als die zelfverzekerde Renee.’ Natuurlijk had Alix er ook overduidelijk plezier in. ‘Daar stond ze tussen die lange modellen met geen schoenen aan. En toen zag ik opeens een lilliputter, ‘ grinnikte ze. Zelfs de mevrouw van C&A schrok d’r van. ‘Renee werd heel klein.’

Ja. C&A mevrouw, zo kan je vast best moeilijk die C&A outfitjes verkopen.

Maar Renee was niet de enige. Ook Marjolein voelde zich niet helemaal op d’r gemak. ‘Ik heb het gevoel dat ik in de verkeerde groep ben beland. Ik ben de kleinste.’ Mevrouw Cocktail is namelijk 1.73. En dat vonden ze blijkbaar niet zo fijn bij C&A. Het was dan ook niet zeker of ze überhaupt wel mocht lopen.

Jammer, want als Marjolein iets goed kan, is het lopen.

Maar dat geldt niet voor de andere meiden. Jammer, want dan hadden ze Bruce Darnell nog niet ontmoet. Die valse modenicht die de – dus- modeshow regelde. Coach Jani wist al wat voor vlees hij in de kuip had. ‘Hij is goed, maar hij komt soms wel wat vals uit de hoek.’ Dat demonstreerde meneer D. maar meteen even door instructies naar modellen te blaffen. Zijn uitleg van de catwalk? ‘Het is doodeenvoudig. Als je van links naar rechts gaat, ga je weer terug. Als je dat niet kunt, dan kan je niets.’

Dan maar hopen dat ieder model het richtingsgevoel van een bergbeklimmer heeft.

En de man was niet alleen goed in brullen, maar ook in –ehm- zetjes geven. Zo verliet Mr. D zijn plek, rende achter Alix aan en gaf haar een zet onder de kont. Die schrok een beetje. Maar volgens Mr. D. was ’t allemaal logisch. ‘Je moet die modellen wel een zetje geven en dan pushen.’ En daar trok Alix zich wat van aan. Het kind liep. De heupen bewogen. We schrokken ons kapot. Alix zelf ook. Vooral toen de duim van Mr.D omhoog ging. Een last viel van haar schouders. Mr. D. was zelfs zo enthousiast dat hij blaatte dat Alix een topmodel kon worden. ‘Ik ben hartstikke gelukkig,’ riep Alix na afloop tegen Jani. ‘Hoe is ’t met de andere meisjes?’ ‘Niet zo goed,’verzuchtte Jani.

Maar voordat we wisten hoe dat verder ging, schakelden we nog even over naar de koffietijd-momenten van de modellen. Maar nu werd gevraagd wat de dieptepunten waren. Dat was simpel. Renee ging los op de onderwaterschoot en hoe moeilijk dat was. En hoe zwaar. En hoe erg. De ironie wil dat Alix dezelfde shoot aanwees als haar hoogtepunt van haar BNTM-periode. Alix en Renee zijn onze eigen bloedeigen zwart-wit, onze ying-yang of onze Popstars-The Voice of Holland tegenstelling. De lieve Alix versus de gehaaide Renee. Daar draait het om.

Al kunnen we natuurlijk Melissa ook niet onderschatten. Daphne Deckers voelde haar in het koffietijd moment ook nog maar eens de tand over Renee. Wat weet U nog dat Melissa Renee als reismaatje koos toen ze een ontmoeting won met supermodel Heidi Klum? Ze vonden elkaar meteen zóóó ’aardig.

Dat sloeg snel om.

‘Toen ik haar verder leerde kennen, kwam ze arrogant over. Een beetje bitchy gewoon,’ vertelde Melissa aan een Daphne met grote ogen. ‘Ik merkte meteen aan haar dat zij een hele rijke familie heeft.’ Met die uitspraak confronteerde Jani dan maar Renee. Maar die herkende zich daarin helemaal niet. Maar dat mag geen verrassing heten. Het is dat Shaggy ‘t nummer ‘It wasn’t me’ ooit zong, maar anders had Renee ‘m prima kunnen inzingen.

Ook Mr.B. kon het niet nalaten om Alix het hemd van het lijf te vragen over Renee. Want dat die twee rivalen zijn, weet zo’n beetje iedere BNTM-kijker. ‘Iets in Renee irriteerde me. Ze is soms ook wel aardig, maar af en toe gewoon te aardig.’
Lees: dan probeert ze je ernstig te belazeren.

Marjolein had intussen tijdens de fotoshoot andere problemen aan haar hoofd. Ze kreeg amper kleding om de catwalk mee rond te paraderen. ‘Nu voel ik me echt klein. Letterlijk als figuurlijk.’ Ook Renee had er nog maar een setje gescoord. Melissa had al vier setjes. En dat vond Marjolein niet leuk.’ En ondanks Jani’s aandringen leek Marjolein zich erin te berusten dat Melissa zo scoorde. ‘Ze past helemaal in het plaatje. Lang en óók nog eens lang haar.’

Alix bleek ondanks dat maatgedoe toch twee setjes te hebben. Compassie voor Marjolein toonde ze wel. ‘Vond het wel zielig voor haar.’ In plaats van het roepen van valse commentaren was Renee bezig met … werk. En dat ging haar goed af. Zo wist toch nog drie outfits binnen te harken. Zelfs Marjolein wist nog een setje te veroveren. ‘Ik heb maar een setje, maar ik ga er toch alles er uit halen,’lachte ze nog dapper.

En dacht U dat Melissa lekker bezig was? Ook bij vrachtwagenchauffeursloopje Melissa ging alles niet van een leien dakje. De repetitie werd zelfs stil gelegd omdat de modenicht gilde dat ze er niets van bakte. ‘Dit is geen werken,’ brieste hij. ‘Model betekent niet alleen een mooi gezicht, you got to have personality.’ Renee werd ook gecorrigeerd. Die nam het nog lekker op. ‘Fijn dat zo’n professional mij corrigeert.’ De valse nicht was minder van haar overtuigd. ‘Ze is 22 jaar oud maar ziet er ouderwets uit.’

Eh ja, daarom noemde een zekere Marianne Verkerk haar eerder ook een Miss?

En ondanks het stopzetten van de repetitie had-ie meer vertrouwen in Melissa. Moest ze wel ‘een beetje meer zelfvertrouwen hebben.’ Maar verder zag de beste man perspectief. Covers van Elle of Vogue waren dan ook voor haar binnen handbereik. Gold niet zo voor Marjolein ‘die het ontbeerde aan een eigen look.’ Maar die Bruce wist nog niet dat-ie Marjolein alleen maar een cocktail in de hand hoefde te drukken.

Maar zonder die cocktail kreeg Marjolein echt niet meer setjes. ‘En wat kan Marjolein dan het best doen? Voorspelde Jani. ‘Huilen.’ En dat was zielig, vond – hou je vast – zelfs Renee. En ook Melissa vond ’t allemaal maar wat akelig. Want met één setje sta je in catwalkland onderaan de ladder. De schat. ‘Ik dacht ik hier de beste in was.’ En met dat ín, bedoelde ze lopen. Het is ook nog al wat als de mensen met stijven heupen en ’t vrachtwagenchauffeurloopje je voorbij streven en je heet Marjolein en -verdorie- je kunt niet eens ter plekke een cocktail bestellen.

Life is a bitch.

Maar vier, drie of twee setjes, de volgende dag moest er toch een show gelopen worden. Bruce de modenicht wist voor aanvang van de show de modellen flink op te naaien. “ik zie alles op de monitor en als je niet goed bent, boek ik je volgend seizoen niet.’ Daar bleken een aantal meisjes niet van onder de indruk.

En één van die meisjes heette Melissa. Zelfs de C&A mevrouw was gecharmeerd van d’r. ‘Met Melissa ging het helemaal goed. De designers en kleedsters waren helemaal weg van haar.’ En als deze mevrouw het zegt, dan betekent het dat Melissa de kleding op de C&A catwalk goed heeft verkocht. Renee daarentegen werd niets over gezegd. Hindert niets, want dat doet ze zelf wel. ‘Ik hou ervan om in de spotlight te staan. Alles draait om jou,’ kirde ze over haar catwalk-avontuur. En dat ze in bikini over de catwalk moest, was natuurlijk ‘alleen maar een eer. Want het is heel moeilijk.’

Lieve Renee, de Mount Everest beklimmen is moeilijk. Een medicijn tegen kanker vinden is moeilijk. Tien flessen whiskey opzuipen zonder in coma te raken is moeilijk. Over een catwalk lopen in een bikini is absoluut op z’n minst minder moeilijk.

De C&A mevrouw bewaarde nog wel een subtiel kritiekmomentje voor Alix. ‘Zij past goed bij Clockhouse, onze jongerenlijn. Ze loopt wat jonger en brutale.,’ So far so good. ‘Maar niet helemaal stijlvol.’

Eh C&A mevrouw, Alix is zestien. Zestien! Als Alix niet jong en brutaal zou lopen, zou ze Renee heten. Capice?

Natuurlijk liep Renee over van enthousiasme. ‘Oh, wat is dit leuk! Mag ik nog een keer.’ Zelfs de C&A mevrouw werd er zenuwachtig van. Marjolein was blij dat ze haar genante moment had overleefd. Want na haar eerste en enige keer gilde de modenicht dat ze zich snel moest omkleden. ‘Ik heb niets meer,’ piepte Marjolein toen. Scheen dat zelfs die valse nicht dat zielig vond.

Nu maar hopen dat Marjolein zich herpakt voor volgende week, want dan worden de meisjes naar LA gevlogen voor een ontmoeting met Janice Dickinson. Een – naar eigen zeggen- van de eerste supermodellen, voormalig jurylid van America’s Next Top Model en tegenwoordig gezegend met een eigen realityshow. En als je één ding beslist niet bij deze bi-atch moet doen is ’t huilen. Marjolein, U bent gewaarschuwd voor de finale.

Tot volgende week.


© 2010, Danielle. All rights reserved.

2 Responses to “Benelux Next Top Model: aflevering 9 – op naar de finale”

  1. Tha Jesz! says:

    Als ze werkelijk wint, gaan we stappen Daan! Hahaha en ons de hele avond als modellen gedragen… Zijn we goed in! Goed zuipen en zeggen dat alles zoooo moeilijk is…!

  2. danielle says:

    Chica, daar hou ik je aan.

    Denk dat ‘t ons verrekt goed af gaat. Vooral ‘t gedeelte met dat drinken en roepen dat alles zoooooo moeilijk is.

Leave a Reply