River Island

Benelux Next Top Model: Aflevering 6 – In de vrieskou

4 comments

BNTM, Film & TV | 18/10/2010

De ongekroonde koningin van de vorige aflevering van Benelux Next Top Model was absoluut Alix. Ze won de opdracht, de commercial en had ook zo’n beetje de beste foto. Wie steekt Alix deze week naar de kroon? Voor Jaëlle gaat dat een zware opdracht worden. Want die houdt al weken haar mede-kandidaten, de jury en de kijkers voor de gek met haar zogenaamde groene ogen. Maar dat bleken lenzen te zijn. Bovendien bleek dat ze over meerdere dingen niet helemaal eerlijk was geweest. Voor de meeste meiden is nu de maat vol …

En we knalden er meteen lekker in met een scene tussen de meiden aan de keukentafel in de modellenmansion. ‘Jaëlle, nu moet je echt even eerlijk zijn,’ confronteerde een boze Melissa een Jaëlle met zonnebril en verward haar. Frederieke dacht d’r precies zo over. Jaëlle mompelde wat onduidelijke dingen, maar daar waren Melissa noch Frederieke van onder de indruk. En passant rakelde Melissa meteen even het vermeende modellenverleden van Jaëlle op. ‘Heb je dit al vaker gedaan? Want je zat bij het beste modellenbureau van België.’ Jaëlle mompelde iets in de trant terug ‘dat ze het niet vaak had gedaan.’ Landde ook niet lekker bij Melissa die ‘t bijzonder onterecht vond dat Jaëlle nog steeds mee mocht doen met BNTM.

De sfeer daalde onder ‘t vriespunt daar in the Mansion.

Poseren met een dakpan
Tijd om lang boos te blijven, was d’r niet. Want daarna verscheen La Daphne Deckers in tha house die de modello’s eerst maar eens haar portfolio liet zien. Waren de meisjes wel van onder de indruk. Maar dat was nog niet alles, want La Deckers kwam pas op stoom met de preek die kort samengevat de titel droeg: Stomme dingen moeten ook verkocht worden. Zo onthulde La Deckers dat ze ooit voor een Nederlandse dakpannencampagne gezellige dingen moest doen met een dakpan op de foto. ‘Want het is aan jou om er iets van te maken,’ riep La Deckers enthousiast.

De meiden werden meteen maar even op de proef gesteld in een weiland waar een schaal met zweterige haring en uitjes op hen wachtte. Drie maal raden wat ze met die haring moesten doen. Poseren. Dat leverde een klein probleempje op voor Alix die een reuze hekel had aan haring. ‘Je hebt het vast alsof het een alien is,’ merkte Daphne Deckers niet zo subtiel op. Maar ook dat hielp niet, want Alix was niet aan de haring te krijgen. Leverde weer een sneer op van Renee ‘die het onvolwassen vond.’ ‘Kan je zien dat ze nog maar 16 is,’ voegde ze er even vals aan toe. Want natuurlijk hapte zij wel moedig in een haring. Maar laten we eerlijk zijn, al zou die Renee van een bedje van pissenbedden moeten eten, zou ze het doen.

Gelukkig kon Alix herkansen als een moderne Flipje van de Veluwe in een aardbeienpak. Dat ging de een wat beter af dan de ander. Zo vond Frederieke dat Jaëlle niet de uitstraling had van een aardbei. ‘Een vet schattige aardbei’ was Marjolein dan wel weer. Handig hoor, mocht ze ooit eens light-jam aan de man willen brengen, kan ze in dat pak poseren. Maar d’r moest ook geoefend worden om pasta te verkopen. Wel gecombineerd met een Italiaanse zin die ze eruit moesten persen. Bleek dat Melissa ‘t grootste talent had om de Italiaanse taal te verkrachten. Renee deed ‘t wel weer lekker. Maar die zou nog Mongools uit d’r tenen krijgen. Alix deed ‘t hier alweer niet lekker. ‘Ik had ‘t gevoel dat ik het allemaal had verkloot.’

Eh ja. Professioneel poseren met een dakpan is niet iedereen gegeven.

De Schoonmaakkoningin
Terug in de mansion ging ‘t al niet veel beter met Alix. Want ze moest – oh horror- schoonmaken. ‘Want het is een teringzooi,’ riep Melissa. En als we de rest van de meiden moesten geloven, was dit vooral te danken aan de jongste in het huis. ‘De grootste viespeuk is Alix,’ lichtte Aicha maar even toe. De slaapkamer van Alix zag d’r ook niet al te florissant uit. Het was een bonte verzameling van kleding, tassen, nog meer kleding en – wat heerlijk- ondergoed. Geen wonder dat Alix altijd naar haar eigen kamer vluchtte als er opgeruimd moest worden. Al probeerde Frederieke haar nog met andere taken op te zadelen. Sorteerde niet het gewenste effect. ‘Frederieke commandeert me altijd. Maar ‘t gaat het ene oor in, de andere uit.’

Je bent zestien of je bent het niet.

Oh baby, it’s cold inside
Maar als je dacht dat in de modellenmansion af en toe de sfeer onder het vriespunt kon dalen, dan had nog niemand de lokatie van de bikinishoot gezien. Dat was niet op een warm tropisch eiland, maar in een hal met ijs waar de temperatuur ongeveer vijf graden onder nul was. Ik weet niet hoe het met U was, maar ik was omgekeerd, naar huis gegaan en had van schrik een last-minute geboekt naar een Caribisch eiland. Zo dacht Marjolein er ook over. ‘Ik hou echt niet kou.’

That makes two of us.

Maar ik ben ook geen model dat in bikini met gladgeschoren benen scheerspullen van ‘t merk Venus moet verkopen. Doe mij dan maar die dakpannen. Waarschijnlijk had ieder model dat gewild, want niemand had er buitengewoon veel zin in. ‘Dit is echt gemeen,’ bibberde Aicha. Had ze beter niet kunnen zeggen, want zij moest als eerste opdraven. Het licht ging letterlijk en figuurlijk steeds uit. Tot ontsteltenis van de andere meisjes kwam ze dan ook helemaal verkleumd en klappertandend van de set. Nee, dan krijg je zin in je eigen fotoshoot. ‘What the hell gebeurt hier,’verwoordde Renee maar even.

Nou gewoon, een fotoshoot tijdens vijf graden onder nul.

Zo dacht Jaëlle er wel over. Maar Jaëlle had dan ook andere dingen aan haar hoofd. ‘Het was de eerste fotoshoot die ik met mijn eigen ogen deed.’ En verrek, ze deed het goed. Dat gold niet voor Marjolein die bij voorbaat al gilde dat ze niet tegen de kou kon. De fotoshoot viel dan ook helemaal in het -ijs- water. Half huilend, vloekend en bibberend waagde ze zich nog wel aan de tweede helft van de sessie. Maar dat ging niet van harte. Tot ergernis van coach Jani. ‘Het viel me heel erg tegen dat Marjolein zo kinderachtig was,’ orakelde hij.

In ieder geval hoefde hij zich niet te ergeren aan Melissa die d’r met zo’n ont-zet-tend positieve instelling erin ging. Het leek Renee wel. ‘Schijt, ik doe het gewoon. Het is gewoon maar een half uurtje en ik ga er niet dood aan. Ik moet gewoon een product verkopen.’ En dus zat Melissa heel beeldig in een rode bikini ontzettend veel warmte uit te stralen op een ijsblok.

Benieuwd wat zij allemaal met dakpannen kan.

De koningin van vorige week, Alix, was daarna aan de beurt, maar liet ‘t gezeur van Marjolein achterwege. ‘Het enige dat me irriteert, is dat mijn kont pijn doet.’ Ook Frederieke en Renee deden wat ze moesten doen. Maar van die laatste hadden we niet anders verwacht. Een handstand op een kameel met vier bulten zou Renee ook haar hand niet voor omdraaien.

Of acht. Of tien.

Race of the Bicthes
Na de fotoshoot konden de modello’s niet even lekker languit de op de bank uitrusten. Neuh, ze werden zo naar Amsterdam gejakkerd en midden in De Pijp d’r uit gegooid. Want natuurlijk lag er weer een opdracht op ze te wachten. Behalve voor Jaëlle die toch echt naar de dokter moest. Want ja, die ogen. Vond de rest van de meisjes bepaald niet eerlijk. ‘Het moest echt, maar ze komt er weer zo makkelijk onderuit’ riep Marjolein net iets te verontwaardigd.

Maar ook zonder Jaëlle werden ze ieder gewapend met een envelop, met daarin een aanwijzing, De Pijp in gestuurd. Spannend, want de eindbestemming zou veel verraden over de plek in ‘t buitenland waar de meisjes naar toe zouden gaan. ‘Hoe eerder je bij het eindbestemming komt, hoe groter de kans dat je naar het buitenland gaat,’ dreigde Jani.

Dat bracht de bitch in de meeste meisjes naar boven. En niet zo’n beetje ook.

De kaartjes bleken telkens een hint in een buitenlandse taal plus een straatnaam te bevatten. En op dat adres lag weer een nieuwe aanwijzing. Marjolein was ‘t best op dreef, op de voet gevolgd door Melissa en Renee. Die laatste bleek niet te beroerd om andere kandidaten de verkeerde kant op te sturen, paniek te zaaien, kaartjes uit de handen te graaien of proberen aanwijzingen mee te nemen.

De stiefzusjes van Assepoester hadden beide Renee moeten heten.

En dan was Alix Assepoester geweest, want die werd nog het meest te grazen genomen worden door Renee. Die stuurde haar een verkeerde kant op en graaide een aanwijzing mee. ‘Ik ben zo dom, waarom geloof ik toch altijd dat kutwijf.’ Eh ja, dat vragen wij ons ook af. Maar ook de andere meiden bleken niet bereid om haar te helpen. ‘Eigenlijk zit ik best wel in een huis met allemaal bitches,’ huilde Alix half die op een gegeven moment het bijltje er bij neer wilde gooien.

De eerste drie -Marjolein, Renee en Melissa- deden dat natuurlijk niet. En hoewel Marjolein als beste op koers lag, werd ze in het eindstadium op een waterfiets toch ingehaald door Renee die haar watertaxi had gekoppeld aan een sloep. Melissa was op ‘t hetzelfde idee gekomen en haalde ook Marjolein in, die wél ploeterend waterfietste.

Maar de eerste drie zomerbedjes op de eindbestemming waren mooi wel voor hen. Die vierde werd ingenomen door Jaëlle die inmiddels met bril en al was terug gekeerd van de dokter. Daar waren de drie winnaresjes het niet mee eens. En ondanks de samba-danseressen en de tropische cocktails zakte de sfeer weer onder het vriespunt. ‘Ik vind het echt oneerlijk,’ kraaide Melissa.

Waar hadden we dat eerder gehoord?

En het werd helemaal oneerlijk toen Frederieke als vijfde aankwam. Dat betekende geen bedje voor Aicha of Alix. ‘Jaëlle had gewoon mijn stoeltje ingepakt. Die hoorde daar helemaal niet te zitten,’ mopperde Alix. Maar het was helemaal niet fijn voor Aicha die als laatste aankwam. Geen verrassing overigens, want Aicha had te maken met een duivenfobie. En aangezien daar nogal veel van zijn in Mokum, moest telkens iemand die duiven voor haar wegjagen. Dus zoekt U nog een baan als professioneel duiven-wegjager? Dan bent U bij Aicha aan het juiste adres.

In C&A naar een modeshow
Maar na de keiharde race, was ‘t nog niet over voor de meisjes in Amsterdam. Want op een andere lokatie stond de mevrouw van C&A weer eens op hen te wachten. Met een opdracht natuurlijk. ‘Wij gaan testen of jullie weten hoe jullie je moet kleden.’ Voor het geval er tijdens een shoot er namelijk geen stylist aanwezig is, weet U wel. Maar dat was nog niet alles, want ze moesten zich kleden als een topmodel dat naar een VIP-modeshow ging in Milaan.

Pardon? In C&A kleding? Heb ik iets gemist?

In drie minuten moesten de wannabe topmodellen razendsnel kleding graaien van kledingrekken. De C&A mevrouw mocht ze daarna keuren. ‘Mag ik vragen wat je er zelf van vindt? vroeg de mevrouw aan Aicha. Wat natuurlijk een instinkertje is. Want als mensen je dit soort dingen gaan vragen, dan weet je dat ze het niets vinden. Het is alleen dat ze een cursusje teveel hebben gevolgd, waardoor directe vragen blijkbaar heel moeilijk zijn. Aicha’s outfit was dan ook niet geschikt om een modeshow in Milaan onveilig te maken. En er was nog iets anders aan de hand met ‘t meissie. Maar wat? Dat wilde ze nog niet kwijt.

Wat de C&A-mevrouw wel kwijt wilde, was dat Jaëlle de opdracht won. Terecht, want zelfs zonder lenzen maar met bril, wist ze fijne outfits uit te kiezen. En dat is ook een talent. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de andere meisjes niet echt enthousiast waren. ‘Ik vind het onterecht.’ ‘Ik vind het oneerlijk!’ Yeah sure, allemaal hadden ze natuurlijk een tegoedbon van C&A willen winnen.

Het oordeel van de jury
De C&A mevrouw mocht daarna weer ‘t veld ruimen, want nu was het tijd voor de jury. Natuurlijk hoopte Frederieke dat Jaëlle eruit ging. ‘Ik heb echt geen zin om met haar op Aruba te zitten.’ Tja. Laat dat maar aan de jury over. In dit geval een jury met een presentatrice met raar plukhaar. Want Aicha mocht dan haar dag niet hebben, dat had de kapper van Daphne Deckers ook niet. Dat belette haar overigens niet om de foto’s van de meisjes te beoordelen.

Renee was al eerste aan de beurt. ‘Op deze foto zie je er zacht en lief uit,’ oordeelde een jurylid. Bastiaan van Schaick was niet zo aardig: ‘Je ziet haar foef gewoon zitten.’ En verrek, we zagen het. Gelukkig konden we daarna meteen overschakelen van Renee’s foef naar Jaëlle. ‘The eye thing is finished. The patience is finished,’ keek Daphne streng. Jaëlle knikte. En blij ook, want het was een beeldig plaatje daar in die vrieskist.

Het zal U niet verbazen dat Marjolein er flink van langs kreeg. Want naast haar waardeloze foto, werd ook haar houding fors bekritiseerd. ‘Een echt model had er gestaan en gewoon haar ding gedaan.’ Marjolein huilde knikkend van ja. Ook Aicha’s foto werd niet gespaard. ‘Het lijkt een beetje of je een wel gemikt scheetje moet laten.’ Het duurde dan niet lang of Aicha was ook in tranen. Snikkend vertelde ze dat in deze periode haar vader was gestorven. Het arme kind. Dus dat was er aan de hand … Nee, dan wordt een C&A outfitje uitkiezen ook verrekt onbetekenend.

Frederieke daarentegen kreeg gunstige commentaren. ‘Je verkoopt het product.’ Daphne Deckers deed nog even een leuke duit in het zakje: ‘Je ligt erbij alsof je de fotograaf heel leuk vond.’ Dat kon Frederieke alleen maar volmondig beamen. Bastiaan van Schaick werd er enthousiast van: ‘Ik zou zelfs mijn benen gaan scheren.

Hmmm. En we waren net dat beeld van Renee’s poef kwijt.

Alix, de koningin van vorige week, kon haar status niet behouden. ‘Je ziet duidelijk dat ze haar buik inhoudt,’ riep Bastiaan van Schaick die duidelijk op dreef was. Over Melissa waren alle juryleden dan wel bijzonder te spreken. Maar dat was ook geen wonder, gezien ‘t feit dat de mensen van scheermerk Venus haar foto hadden gekozen voor de campagne.

Aicha d’r uit
De jury had d’r dan ook een behoorlijke kluif aan om te bepalen wie niet mee mocht naar Aruba. Melissa, Frederieke en Renee was natuurlijk geen twijfel over. Alix was, tot haar eigen verbazing toch door, ‘maar wel met de hakken over de sloot.’ Aicha, Marjolein en Jaëlle werden alle drie naar voren gehaald. En zonder enige vorm van uitleg, kreeg Aicha geen foto. Tot ongeloof van Marjolein. En dat, lieve mensen, was toch raar. Want had Marjolein er niet uit gemoeten?

Volgende week
Hoe dan ook was ‘t pech voor Aicha en een geluk voor Marjolein. Want die krijgt mooi wel een ticket richting De Antillen. Maar daar verloopt niet alles even gladjes. Zeker niet voor Renee die in de zee tijdens een shoot in paniek raakt. Karma noemen ze dat. Tot volgende week.

© 2010, Danielle. All rights reserved.

4 Responses to “Benelux Next Top Model: Aflevering 6 – In de vrieskou”

 1. Tha Jesz! says:

  Sapperdeflap, Poefjes en Scheetjes… Hahahaha! Ik krijg er spontaan een melige bui van! Want gezien heb ik het as usual niet (fire practice doesn’t stop for no model…).. Maar ik heb wel het gevoel er weer even bij te zijn geweest. U wordt weer bedankt… LOL!

 2. danielle says:

  @Tha Jesz It was my pleasure!

 3. H says:

  wat is foef ? =$

 4. danielle says:

  Een foef is – hoe zal ik dit eens zo net mogelijk omschrijven – een ander woord voor vagina 😉

Leave a Reply