River Island

Nina, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady

17 maart 2002. Het hoogtepunt van de newconemy die internet heet. Iedereen wil een graantje meepikken van het enorme verwachte financiële succes. Eén van die mensen is Nina Brink. Op dat moment CEO van World Online (WOL) dat die dag naar de beurs gaat. Alle beleggers verwachten torenhoge winsten, maar binnen een dag daalt de koers van WOL in rap tempo. Nina Brink casht daarentegen wel. En wordt binnen een dag één van de meest gehate personen in Nederland. Terecht of onterecht? Dat is de vraag die journalist en econoom Eric Smit onderzoekt in ‘Nina, de opkomst van een onweerstaanbare powerlady.’

17 maart 2002. Het hoogtepunt van de newconemy die internet heet. Iedereen wil een graantje meepikken van het enorme verwachte financiële succes. Eén van die mensen is Nina Brink. Op dat moment CEO van World Online (WOL) dat die dag naar de beurs gaat. Alle beleggers verwachten torenhoge winsten, maar binnen een dag daalt de koers van WOL in rap tempo. Nina Brink casht daarentegen wel. En wordt binnen een dag één van de meest gehate personen in Nederland. Terecht of onterecht? Dat is de vraag die journalist en econoom Eric Smit onderzoekt in ‘Nina: De opkomst van een onweerstaanbare powerlady.’

Wat volgt in deze financiële soap opera is een onthullende reconstructie van haar niet altijd even vlekkeloos verlopen loopbaan. Zo bleek de uiterst ambitieuze mevrouw Brink al een spoor van zakelijke vernielingen achter zich te hebben gelaten. Niet dat haar investeerders van World Online iets kon deren, integendeel. Haar omgeving toonde zich even opportunistisch. Bereid om veel misstanden in World Online en van Nina Brink door de vingers te zien in de hoop er beter van te kunnen worden.

Des te groter bleek de desillusie toen het zwaar verliesgevende bedrijf dat op het hoogtepunt op 47 miljard werd gewaardeerd, helemaal geen cash cow bleek te zijn. De cash cow bleek een armeterierig kreupel stiertje dat rechtstreeks naar de slachtbank kon worden geleid. De schuldige? Volgens de publieke opinie Nina Brink. Die inderdaad met veel geld opeindigde, maar de door haar zo gewilde status en roem in één dag verspeelde.

Overigens iets, als we de schrijver mogen geloven, haar nog steeds dwarszit. Nu schijnt mevrouw Brink sowieso al dol te zijn op iemand aan te klagen, maar dat hek was helemaal van de dam na de beursgang van World Online. Ook de auteur die haar al geruime tijd volgt, heeft daar al kennis mee gemaakt. ( Haar favoriete stopwoord is niet voor niets ‘i’ll sue you!’) Zo probeerde ze het verschijnen van het boek tegen te houden, maar moest het uiteindelijk doen met het woordje ‘ongeautoriseerd’ op de cover van het werkje.

Maar was ze de enige schuldige van het mislukken van de beurgang van WOL? Nah, dat ook weer niet. Het was een roedel aangevoerd door een aantal geldwolven die voordeel zagen in de beursgang. De rest werd verblind door Nina Brink, toentertijd één van de machtigste zakenvrouwen. Stiekem best menselijk. En dan is het ook verrekt makkelijk om van een voetstuk af te vallen als ‘t even wat minder gaat. Want zo gaat dat vaak met machtige mensen. Terecht of onterecht? Dat mag U na het lezen van dit vlot verhalende boeiende boek zelf uitmaken.

© 2010 – 2011, Danielle. All rights reserved.

Leave a Reply